Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can assess the African American challenges to segregation in schools.

      Key learning points

      1. African Americans suffered from many forms of discrimination.
      2. Segregation was defended by the Supreme Court in 1896.
      3. Groups like the NAACP and church organisations campaigned in defence of black Americans' civil rights.
      4. The Supreme Court declared school segregation unconstitutional in 1954.
      5. There was widespread opposition to school desegregation in many parts of the South.

      Keywords

      • Segregation - when groups of people are separated from one another

      • Constitutional - something that is allowed under the laws of a political system

      • Civil rights - the rights that everyone in a country has

      • Federal - something related to the national government of the USA, rather than the government of individual states

      • Desegregate - to end segregation

      Common misconception

      The Brown v. Board ruling in 1954 led to desegregation across the South.

      School desegregation was resisted bitterly in many parts of the South. In some states, the Brown v. Board decision had no effect on how schools were run even by the start of the 1960s.

      Teacher tip

      Encourage students to discuss as partners whether the federal government could have done more to ensure school desegregation took place across the South and for justifications of their answers. You may ask after this what may have stopped the federal government from doing more.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is it called when groups of people are separated from one another?

      Correct Answer: segregation, Segregation, segregated, Segregated

      Q2.
      Write the missing word, which relates to economic inequality. A greater proportion of African Americans lived in than was the case for white Americans, who tended to be richer.

      Correct Answer: poverty, Poverty

      Q3.
      Which statement is most accurate? A) The US Army was desegregated for WWII, with white and black Americans mixed together. B) The US Army remained segregated for WWII.

      Correct Answer: B, b, B), b)

      Q4.
      What name is often used to refer to the hunt for communists in the USA during the early 1950s?

      Eisenhowerism
      Correct answer: McCarthyism
      Rooseveltism
      Trumanism

      Q5.
      Which conflict was most responsible for encouraging the second Red Scare in the USA?

      WWI
      WWII
      Correct answer: Cold War
      Vietnam War

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - slavery abolished in the USA
      2 - USA fights in WWI
      3 - 'boom years' in the USA
      4 - Great Depression
      5 - USA fights in WII
      6 - Cold War begins
      7 - second Red Scare in the USA

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. Something is if it is allowed under the constitution of a political system.

      Correct Answer: constitutional, Constitutional

      Q2.
      What is it called when segregation is ended?

      Correct Answer: desegregation, desgregate, desegregated, Desegregation

      Q3.
      When did the US Supreme Court rule that school segregation was unconstitutional?

      1865
      1896
      1917
      1941
      Correct answer: 1954

      Q4.
      What was the acronym of the organisation which took the Brown v. Board of Education case to the Supreme Court?

      Correct Answer: NAACP, the NAACP

      Q5.
      Identify the accurate consequences of the Brown v. Board of Education ruling in 1954.

      Correct answer: significant white opposition to desegregation
      all schools in South began accepting both white and black students
      Correct answer: many African Americans enjoyed improved educational opportunities
      federal troops were sent to all areas refusing to desegregate

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - slavery abolished
      2 - Jim Crow laws introduced
      3 - Supreme Court upholds segregation
      4 - NAACP founded
      5 - Supreme Court orders desegregation of schools

      To help you plan your 11 history lesson on: Segregation in the USA, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...