Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Social and civil progress in the USA, c.1950-1973

      Lesson details

      Learning outcome

      I can assess the extent of progress experienced by African Americans and women in the USA between the 1950s and 1970s.

      Key learning points

      1. Many women and African Americans felt like second class citizens.
      2. Women and African Americans benefitted from changes in the law in the 1950s, 60s and 70s.
      3. Some new laws were poorly enforced.
      4. Some groups continued to oppose equality for women and African Americans.

      Keywords

      • Second class citizen - someone who is not given the same rights and opportunities as other people in a society, usually because they belong to a particular group

      Common misconception

      New laws immediately improved the lives of women and African Americans.

      Poor enforcement and unchanged attitudes undermined the impact of some changes in the law.

      Teacher tip

      After Task C, get pupils to debate with one another whether African Americans and women could still be considered second class citizens by the mid-1970s. Students may wish to distinguish between black and female experiences when formulating their responses to this.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a drug or object that prevents a woman from becoming pregnant called?

      Correct Answer: contraceptive, a contraceptive, contraceptives

      Q2.
      Which of the following individuals helped to inspire the Feminist Movement?

      Correct answer: Betty Friedan
      Phyllis Schlafly
      Richard Nixon

      Q3.
      Which Supreme Court case legalised abortion in the USA?

      Plessy v. Fergusson
      Brown v. Board
      Correct answer: Roe v. Wade

      Q4.
      Which group threw products such as mops, pans, high heels and bras into 'freedom trash cans'?

      Libbers
      NOW
      Correct answer: Stop ERA

      Q5.
      In 1975, the average female income was what percentage of the average male income?

      50%
      Correct answer: 60%
      70%
      80%
      100%

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Women gained the right to vote in all parts of the USA.
      2 - Women were encouraged to work in factories during WW2.
      3 - Many women returned to housework and traditional 'female' jobs.
      4 - 'The Feminine Mystique' was published.
      5 - Shirley Chisholm ran for president.
      6 - Roe v. Wade.

      6 Questions

      Q1.
      What is a second class citizen?

      someone who is poorer than most other people
      someone who is richer than most other people
      Correct answer: someone who is not given the same rights and opportunities as other people

      Q2.
      What were the segregationist laws in the US South known as?

      Correct Answer: Jim Crow laws, Jim Crow

      Q3.
      Out of a total of 531, how many members of Congress were female in 1955?

      0
      Correct answer: 15
      51
      110

      Q4.
      What happened to the number of registered African American voters in the South in the years immediately after the Voting Rights Act was passed?

      decreased
      remained the same
      Correct answer: increased

      Q5.
      Which examples best demonstrate that new laws did not always change the views of those who opposed equality?

      Correct answer: Phyllis Schlafly successfully led the Stop ERA campaign.
      Shirley Chisholm became the first black woman elected to Congress in 1969.
      The 1964 Civil Rights Act banned discrimination on the basis of race and sex.
      Correct answer: Martin Luther King was assassinated in 1968

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Brown v. Board of Education
      2 - Montgomery Bus Boycott
      3 - Equal Pay Act
      4 - Voting Rights Act
      5 - Assassination of Martin Luther King
      6 - Roe v. Wade
      7 - ERA defeated

      To help you plan your 11 history lesson on: Social and civil progress in the USA, c.1950-1973, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...