Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The US Feminist Movement in the 1960s and 1970s

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the successes and challenges faced by the Feminist Movement in the USA in the 1960s and 1970s.

      Key learning points

      1. Significant inequalities between men and women encouraged the development of the Feminist Movement.
      2. Women were granted equality under the law during the 1960s and 70s.
      3. Women gained greater sexual freedoms.
      4. The gender pay gap remained a problem.
      5. Women as well as men opposed some of the changes the Feminist Movement supported.

      Keywords

      • Abortion - the deliberate act of ending a human pregnancy

      • Contraceptive - a method used to prevent pregnancy

      Common misconception

      Only men opposed the Feminist Movement.

      The Feminist Movement faced opposition from some women such as Phyllis Schlafly as well as some men.

      Teacher tip

      After Task C, ask pupils to evaluate the achievements of feminists in different areas of life (i.e. politics, relationships, etc). Pupils should discuss whether the Feminist Movement was equally successful across all areas of life.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sexual content

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What was the name of the benefits system which provided payments to vulnerable groups such as the elderly or unemployed in the USA?

      Correct Answer: social security, Social Security

      Q2.
      Match each set of reforms to the president who introduced them.

      Correct Answer:New Deal,Franklin D Roosevelt

      Franklin D Roosevelt

      Correct Answer:Fair Deal,Harry S Truman

      Harry S Truman

      Correct Answer:New Frontier,John F Kennedy

      John F Kennedy

      Correct Answer:Great Society,Lyndon B Johnson

      Lyndon B Johnson

      Q3.
      How did LBJ change the minimum wage?

      abolished it
      reduced it from $1.50 to $0.50
      Correct answer: increased it from $1.25 to $1.40

      Q4.
      Which American president successfully introduced Medicare?

      Franklin D Roosevelt
      Harry S Truman
      Dwight D Eisenhower
      John F Kennedy
      Correct answer: Lyndon B Johnson

      Q5.
      Which statement about the New Frontier and Great Society is most accurate?

      Correct answer: They focused on many areas including civil rights, poverty and the environment.
      They only focused on poverty and civil rights.
      They only focused on civil rights.
      They only focused on military investment.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Great Depression began
      2 - New Deal introduced
      3 - End of WW2
      4 - Fair Deal introduced
      5 - New Frontier introduced
      6 - JFK assassinated
      7 - Great Society introduced

      6 Questions

      Q1.
      What is a medical operation to end a pregnancy called?

      Correct Answer: abortion, an abortion, Abortion

      Q2.
      What was the name of the author of 'The Feminine Mystique'?

      Correct Answer: Betty Friedan, Friedan

      Q3.
      What did the 1973 Roe v. Wade Supreme Court case legalise?

      Correct answer: abortion
      contraceptives
      gay marriage

      Q4.
      Write the missing word. Libbers described products such as high heels, mops, bras and make-up as "instruments of female ".

      Correct Answer: torture, Torture

      Q5.
      Which statement about opposition to the ERA is most accurate?

      Only men opposed the ERA.
      Only women opposed the ERA.
      Correct answer: Women and men both opposed the ERA.
      Nobody opposed the ERA.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Presidential Commission on the Status of Women set up
      2 - Equal Pay Act
      3 - NOW founded
      4 - Libbers protest outside the Miss America beauty pageant
      5 - Roe v. Wade Supreme Court case

      To help you plan your 11 history lesson on: The US Feminist Movement in the 1960s and 1970s, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...