Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Post war migration to Britain: The Windrush generation

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recall that Caribbean migrants came to work in Britain in the 1950s and made many contributions to Britain.

      Key learning points

      1. After WW2, there was a significant labour shortage, so the government invited people from the Commonwealth to work.
      2. The 1948 Nationality Act created 'Citizens of the United Kingdom and Colonies' who could move to Britain.
      3. Many workers from the Caribbean arrived in 1948 on the Empire Windrush.
      4. Many of the Windrush generation took up roles in transport or as nurses, making important cultural contributions.
      5. Caribbean immigrants from Britain experienced significant racism and discrimination.

      Keywords

      • Commonwealth - an international organisation consisting of states which once belonged to the British Empire

      • Socio-economic - the combination of social and economic factors or conditions influencing or related to a particular group, community or society

      Common misconception

      The Empire Windrush brought all Caribbean migrants to Britain.

      The Empire Windrush brought the first group of Caribbean migrants to Britain.

      Teacher tip

      Encourage students to see the arrival of the Empire Windrush as just the beginning of the story of Caribbean migration to Britain.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      'Decolonisation of the British Empire happened rapidly as a result of the impacts on Britain of this war.' Which war?

      The First World War
      Correct answer: The Second World War
      The Boer War
      The Cold War

      Q2.
      What word means to divide a country into parts?

      Correct Answer: partition, partitioned

      Q3.
      Which country gained full control of the Suez Canal in 1956?

      Britain
      Correct answer: Egypt
      France
      the Soviet Union

      Q4.
      Which former British colony in Africa was made independent in 1957?

      Correct answer: Ghana
      Kenya
      Nigeria
      Sierra Leone

      Q5.
      For what act of colonial oppression in its past did the British government apologise for in 2013?

      How it handled the Suez Crisis
      How it handled the partition of India and Pakistan
      Correct answer: How it handled the Mau Mau Rebellion

      Q6.
      Match these people with their relevant countries.

      Correct Answer:Mohandas Gandhi,India

      India

      Correct Answer:Muhammad Ali Jinnah,Pakistan

      Pakistan

      Correct Answer:Gamel Abdel Nasser,Egypt

      Egypt

      Correct Answer:Dr Kwame Nkrumah,Ghana

      Ghana

      Correct Answer:Jomo Kenyatta,Kenya

      Kenya

      6 Questions

      Q1.
      Which word describes an international organisation of states which once belonged to the British Empire?

      Correct Answer: Commonwealth, the Commonwealth

      Q2.
      In which year was the British Nationality Act passed?

      1928
      1938
      Correct answer: 1948
      1958

      Q3.
      Which event marked the beginning of mass immigration from the Caribbean to the United Kingdom?

      the Second World War
      the British Nationality Act
      Correct answer: the arrival of the Empire Windrush

      Q4.
      Many people from the Windrush generation worked in which areas?

      politics
      Correct answer: transport
      Correct answer: the NHS
      the food industry

      Q5.
      Into which port did the Empire Windrush arrive?

      Correct Answer: Tilbury, Tillbury, Tilbury docks

      Q6.
      A carnival linked to the resilience and cultural contribution of the Windrush generation is held in which west London district?

      Croydon
      Greenwich
      Islington
      Correct answer: Notting Hill
      Westminster

      To help you plan your 10 history lesson on: Post war migration to Britain: The Windrush generation, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...