Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse the events of the Chinese Civil War.

      Key learning points

      1. The Nationalist Party (KMT) ruled China in 1945, but was challenged by the Chinese Communist Party (CCP).
      2. China experienced a civil war lasting from 1946-49.
      3. The CCP emerged victorious from the Chinese Civil War.
      4. Both the KMT and CCP received foreign support.
      5. At times, both the KMT and CCP ignored US and Soviet attempts to control them.

      Keywords

      • KMT - the Chinese Nationalist Party

      • CCP - the Chinese Communist Party

      • Civil war - a conflict between people and groups from the same country

      Common misconception

      The CCP and KMT were under Soviet and US control.

      Both sides in the Chinese Civil War were able to resist attempts by foreign powers to control their actions, such as the KMT in 1946 and CCP in 1949.

      Teacher tip

      This lesson involves many different initialisms (i.e. KMT, CCP, PLA, PRC). Students could benefit from additional and regular CfUs on this topic such as quick match-up questions or true and false type questions.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a conflict that takes place between people from the same country called?

      Correct Answer: civil war, a civil war

      Q2.
      Which countries were members of the Grand Alliance?

      Correct answer: Britain
      Germany
      Japan
      Correct answer: USA
      Correct answer: USSR

      Q3.
      In which year did World War Two (WW2) end?

      Correct Answer: 1945

      Q4.
      Which of the following countries was communist?

      Britain
      France
      USA
      Correct answer: USSR

      Q5.
      What was the name of the US policy intended to prevent the spread of communism?

      Correct answer: containment
      expulsion
      extinction

      Q6.
      How was the split between countries during the Cold War usually characterised?

      split between East and North
      split between East and South
      Correct answer: split between East and West

      6 Questions

      Q1.
      Match the following groups and individuals with their correct descriptions.

      Correct Answer:KMT,Chinese Nationalist Party

      Chinese Nationalist Party

      Correct Answer:CCP,Chinese Communist Party

      Chinese Communist Party

      Correct Answer:Mao Zedong,leader of the Chinese Communist Party

      leader of the Chinese Communist Party

      Correct Answer:Chiang Kai-Shek,leader of the Chinese Nationalist Party

      leader of the Chinese Nationalist Party

      Q2.
      Write the missing word. From 1946-49, experienced a civil war.

      Correct Answer: China

      Q3.
      Which country supported the CCP during the Chinese Civil War?

      Britain
      USA
      Correct answer: USSR

      Q4.
      Who won the Chinese Civil War?

      Correct answer: CCP
      KMT
      USA
      USSR

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      The KMT was controlled by the USA.
      The KMT fought against the USA.
      Correct answer: The KMT sometimes defied the USA.

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - End of World War Two
      2 - Civil war began between the KMT and CCP.
      3 - Nationalist forces made large gains.
      4 - Chiang Kai-Shek refused US calls to negotiate.
      5 - Mao declared the war had reached a turning point.
      6 - Nationalists were forced into exile.

      To help you plan your 11 history lesson on: The growth of communism in China, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...