Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse the events of the Space Race.

      Key learning points

      1. The Space Race was a competition between the US and USSR in the 1950s and 1960s.
      2. Security and prestige both motivated the Space Race.
      3. The USSR launched the first satellite, Sputnik, in 1957.
      4. Soviet successes in space triggered fears that the US was falling behind.
      5. US astronauts landed on the moon in 1969.

      Keywords

      • Satellite - in this context, an object that moves around a planet in space

      • Orbit - the circular journey that a spacecraft or planet makes around the sun, the moon, or another planet

      • Prestige - respect and admiration people feel for someone else, often because they are successful

      • ICBM - short for inter-continental ballistic missile; a missile that can deliver bombs to hit targets over 5500 km away

      Common misconception

      The USA was in the lead throughout the Space Race.

      The USSR beat the USA to launch the first satellite into orbit and to put both the first man and first woman in space.

      Teacher tip

      Ask students at the end of the lesson who 'won' the Space Race. Get students to define specific criteria (i.e. is it based on biggest individual achievement, consistency of achievements, etc?).

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Write the missing word. is an action or system intended to prevent or discourage someone from doing something.

      Correct Answer: deterrence

      Q2.
      Who was the first country to develop nuclear weapons?

      Britain
      China
      France
      Correct answer: USA
      USSR

      Q3.
      How many times more powerful were hydrogen bombs (H-bombs) compared to atom bombs (A-bombs)?

      10
      100
      Correct answer: 1000

      Q4.
      What was the name of the theory which suggested that nuclear weapons made war between the superpowers unlikely?

      BAD
      Correct answer: MAD
      SAD

      Q5.
      Write the missing word. In the late 1950s, some US officials became worried that a gap existed between the USA and USSR.

      Correct Answer: missile

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Atomic bombs first developed
      2 - Hydrogen bombs first developed
      3 - ICBMs first developed
      4 - SLBMs first developed

      6 Questions

      Q1.
      What is an object that moves around a planet in space called?

      Correct Answer: satellite, a satellite

      Q2.
      What was the name of the first woman in space?

      Correct Answer: Valentina Tereshkova

      Q3.
      Which country sent the first man into space?

      Britain
      China
      France
      USA
      Correct answer: USSR

      Q4.
      Which event is usually considered the end of the Space Race?

      the launch of the first satellite into Earth's orbit
      the first manned spaceflight
      Correct answer: the first moon landing
      the first manned flight to Mars

      Q5.
      Who said the following in 1961: "the dramatic achievements in space have an impact on the minds of men everywhere, who are attempting to make a determination of which road they should take"?

      Correct answer: John F Kennedy
      Neil Armstrong
      Nikita Khrushchev
      Yuri Gagarin

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Sputnik 1 launched
      2 - US fears about a missile gap grew.
      3 - Discovery XIV launched
      4 - Yuri Gagarin became the first man in space.
      5 - JFK announced plans for the US to land men on the Moon.
      6 - Apollo 11 successfully reached the Moon.

      To help you plan your 11 history lesson on: The Space Race, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...