Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying high and low notes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can hear the difference between high and low notes in our songs.

      Key learning points

      1. Pitch is how high or low a note sounds.
      2. We can use actions with our bodies to help us hear the high and low notes in a song.
      3. Unpitched percussion instruments do not play higher or lower pitches.
      4. Rhythms can be played on unpitched instruments.
      5. When we chant as we play rhythms, it helps us stay in time.

      Keywords

      • Pitch - how high or low a note is

      • Note - a single sound in music

      • Rhythm - the pattern of sounds we play and sing

      Common misconception

      All instruments can play different notes.

      Some instruments are unpitched. This means they do not create different high and low sounds when played.

      Teacher tip

      Play conducting games when introducing instruments - opening and closing hands to tell pupils when to start and stop playing for example. This will give pupils a few moments to play their instruments freely, and to ensure they know it is important to follow the leader to start and stop.

      Equipment

      Selection of unpitched percussion that can play a clear rhythm, for example claves, wooden agogos, woodblocks or tambours.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is call and response?

      An image in a quiz
      an exact copy of a musical phrase
      Correct answer: a question and answer musical structure

      Q2.
      We play instruments by striking, shaking or scraping them.

      Correct Answer: percussion, Percussion

      Q3.
      A __________ is a part of a word.

      song
      pitch
      Correct answer: syllable
      pulse

      Q4.
      Which rhythm shows Ta-di?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      Q4 image 1 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en Q4 image 2 MuseScore Studio is developed by Muse Group https://musescore.org/en

      4 Questions

      Q1.
      Which of these actions do we use for high notes?

      touch your knees
      Correct answer: touch your shoulders

      Q2.
      What is pitch?

      An image in a quiz
      how loud or quiet a note is
      how fast or slow a note is
      the steady, heartbeart of the msuic
      Correct answer: how high or low a note is

      Q3.
      Match the musical element to its definition.

      Correct Answer:structure,the way the music is organised
      Correct Answer:pitch,how high or low the note sounds
      Correct Answer:rhythm,the pattern of sounds we play and sing

      Q4.
      Which of the following is true?

      unpitched instruments can play many different high and low notes.
      all wooden instruments can play many different high and low notes.
      Correct answer: unpitched instruments do not play different high and low notes.

      To help you plan your 1 music lesson on: Identifying high and low notes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...