Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Linking sports and physical activity to different components of fitness

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply the components of fitness to various physical activities and justify their importance on performance.

      Key learning points

      1. The most important components of fitness vary for different sports.
      2. The main components of fitness required for different sports and sporting actions can be identified via analysis.
      3. Most sporting activities require a variety of components of fitness for success.

      Keywords

      • Flexibility - the range of movement around a joint

      • Power - the ability to exert a maximal force in as short a time as possible

      • Agility - the ability to change direction at speed; nimbleness

      • Balance - the ability to stay upright or stay in control of body movement

      • Reaction time - the ability to respond quickly to a stimulus

      Common misconception

      Certain sports only need one type of component of fitness to be successful e.g. 100m sprinter just needs speed.

      Identify all the components of fitness that are useful for each athlete, determining why they are beneficial and justifying which is most important.

      Teacher tip

      Get students to be applying the components of fitness in all practical lessons so they have lots of examples of application to talk about.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the correct calculation of power.

      power = speed x muscular endurance
      power = speed x flexibility
      Correct answer: power = speed x strength
      power = speed x cardiovascular endurance

      Q2.
      Match the definition to the correct component of fitness.

      Correct Answer:agility,the ability to change direction at speed; nimbleness

      the ability to change direction at speed; nimbleness

      Correct Answer:balance,the ability to stay upright or stay in control of body movement

      the ability to stay upright or stay in control of body movement

      Correct Answer:co-ordination,the ability to move two or more body parts under control

      the ability to move two or more body parts under control

      Correct Answer:reaction time,the ability to respond quickly to a stimulus

      the ability to respond quickly to a stimulus

      Correct Answer:flexibility,the range of movement around a joint

      the range of movement around a joint

      Q3.
      The test for agility is the ' agility test'.

      Correct Answer: Illinois

      Q4.
      Match the fitness test to the correct component of fitness.

      Correct Answer:cardiovascular endurance,Cooper 12 minute run/walk

      Cooper 12 minute run/walk

      Correct Answer:muscular endurance,sit-up test

      sit-up test

      Correct Answer:speed,30m sprint

      30m sprint

      Correct Answer:balance,stork stand test

      stork stand test

      Correct Answer:flexibility,sit and reach test

      sit and reach test

      Q5.
      How long do you time the alternate hand wall throw test for?

      Correct answer: 30 seconds
      60 seconds
      90 seconds
      120 seconds

      Q6.
      What unit is the hand grip dynamometer test measured in?

      centimetres
      seconds
      Correct answer: kilograms
      metres

      6 Questions

      Q1.
      Match the definition to the correct component of fitness.

      Correct Answer:flexibility,the range of movement around a joint

      the range of movement around a joint

      Correct Answer:power,the ability to exert a maximal force in as short a time as possible

      the ability to exert a maximal force in as short a time as possible

      Correct Answer:agility,the ability to change direction at speed; nimbleness

      the ability to change direction at speed; nimbleness

      Correct Answer:balance,the ability to stay upright or stay in control of body movement

      the ability to stay upright or stay in control of body movement

      Correct Answer:reaction time,the ability to respond quickly to a stimulus

      the ability to respond quickly to a stimulus

      Q2.
      Which component of fitness would be needed the least by a 100m sprinter?

      balance
      flexibility
      Correct answer: cardiovascular endurance
      power

      Q3.
      Why would a 100m sprinter need reaction time?

      to move their arms and legs quickly
      Correct answer: to get a good start by responding quickly to the start gun
      to stay controlled and avoid falling over
      to ensure a full range of motion at the hips

      Q4.
      A gymnast holding their bodyweight on the rings requires which component of fitness the most?

      Correct Answer: strength, muscular strength

      Q5.
      Which example explains why a badminton player would need muscular endurance?

      to serve accurately
      Correct answer: to constantly hit shots for the entire match without getting tired
      to change direction quickly to where the opponent has hit the shuttle
      to hit a smash without falling over

      Q6.
      Which component of fitness would a badminton player need high levels of to smash the shuttlecock down with force so the opponent couldn’t return it?

      Correct answer: power
      balace
      agility
      muscular endurance

      To help you plan your 10 physical education lesson on: Linking sports and physical activity to different components of fitness, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...