Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the roles of the DCMS, Sport England and National Governing Bodies of Sport.

      Key learning points

      1. The Department for Digital, Culture, Media and Sport (DCMS) is a government agency responsible for creating policies.
      2. Sport England distributes funds to support sport from grassroots to elite performers.
      3. National Governing Bodies of Sport decide the rules and support players by providing coaching and tournaments.

      Keywords

      • DCMS - the Department for Digital, Culture, Media and Sport (DCMS) is a government agency responsible for creating policies

      • Sport England - a non-departmental public body that works for DCMS to build the foundations of community sport

      • NGBs - National Governing Bodies (NGBs) are organisations that govern their sport on a national level, managing the rules and regulations of their sport

      • England netball - the NGB responsible for netball in England

      • Grass roots - local level of sport, often where beginners are involved and focus on community participation

      Common misconception

      NGBs only support elite sports people at the top of their game.

      NGBs provide support to everyone, from grass roots level all the way up to elite level sport.

      Teacher tip

      It may be useful to find examples from the local area to support students.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The department of DCMS is an agency run by who?

      UK Sport
      Correct answer: The Govenment
      Your school
      OFSTED

      Q2.
      Identify the missing word. DCMS stands for the department of Digital, Culture, Media and ...

      Correct Answer: sport, sports

      Q3.
      Match the research findings to the factor it relates to.

      Correct Answer:gender,higher rates of males participate in physical activity

      higher rates of males participate in physical activity

      Correct Answer:socio-economic status,people with less disposable income are less physically active

      people with less disposable income are less physically active

      Correct Answer:disability,people with a long-term illness are less likely to be active

      people with a long-term illness are less likely to be active

      Correct Answer:age,higher rates of younger people participate in physical activity

      higher rates of younger people participate in physical activity

      Q4.
      True of false? Sport England provide funding and resources to raise participation rates for priority groups in the UK.

      Correct answer: true
      false

      Q5.
      National Governing Bodies (NGBs) are organisations that govern their sport on a level.

      town
      county
      Correct answer: national
      international

      Q6.
      Gender, age, socio-economic status and disability are examples of factors that affect performance. Which one is missing?

      Correct Answer: ethnicity, ethnic, ethnicity religion culture

      6 Questions

      Q1.
      What does NGB stand for?

      North Governing Body
      Correct answer: National Governing Body
      National Games Body
      North Games Board

      Q2.
      can be described as the local level of sport, often where beginners are involved and also a focus on community participation.

      Correct Answer: grass roots, grassroots, grass root, grassroot

      Q3.
      Match the key word to the correct definition.

      Correct Answer:DCMS,the Department for Digital, Culture, Media and Sport

      the Department for Digital, Culture, Media and Sport

      Correct Answer:Sport England,a non-departmental public body that makes sport accessible to all

      a non-departmental public body that makes sport accessible to all

      Correct Answer:NGBs,are organisations that govern their sport on a national level

      are organisations that govern their sport on a national level

      Q4.
      Which one is not a key responsibility of the DCMS.

      Correct answer: govern an individual sport on a national level
      provide funding and legislation for sport
      encourage global participation in sports
      host major international sports events

      Q5.
      Identify an example of an NGB.

      British Netball
      The Netball Association (NA)
      Netball Britain
      Correct answer: England Netball

      Q6.
      Sport England's goal is to make sport accessible to ...

      Correct Answer: everyone, all, anyone, everybody

      To help you plan your 11 physical education lesson on: DCMS, Sport England and NGBs, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...