Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Mosque: finding harmony through praying together

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how attending Jummah prayers on Fridays brings harmony to many Muslims.

      Key learning points

      1. On Fridays there are prayers in the middle of the day, called Jummah prayers.
      2. This is the busiest time in the mosque when many Muslims will meet together for prayers.
      3. There will also be a sermon and teaching from the Iman.

      Keywords

      • Jummah prayer - prayer held at the mosque on Friday

      • Sermon - a talk with religious teaching

      • Ummah - the worldwide Muslim community

      • Adhan - the call to prayer

      Common misconception

      Friday is the only day Muslims go to Mosque.

      Muslims pray five times a day and may do this at home or at the mosque.

      Teacher tip

      Invite an imam to talk about the importance of Friday prayers for Muslims. Share a video of Jummah prayer at a mosque.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      4 Questions

      Q1.
      What is the special place of worship called for Muslims?

      a church
      Correct answer: a mosque
      a synagogue

      Q2.
      Where can Muslims perform Salat?

      Correct answer: at home or in the mosque
      only in a mosque
      only in open spaces

      Q3.
      For Muslims, which day of the week is the special day for praying at the mosque?

      Sunday
      Tuesday
      Correct answer: Friday

      Q4.
      In which direction do Muslims face when performing Salat?

      towards their local mosque
      Correct answer: towards the Ka'bah in Makkah
      towards the east

      5 Questions

      Q1.
      What is the name of the special prayer that Muslims do on Fridays?

      the fajr prayer
      Correct answer: the Jummah prayer
      the Maghrib prayer

      Q2.
      When do Muslims perform Jummah prayers?

      Correct answer: in the middle of the day
      early in the morning
      at sunset

      Q3.
      What is a mosque like during Jummah prayers?

      it is very quiet
      there are only a few people praying
      Correct answer: it is the busiest time of the week

      Q4.
      Who gives the sermon during Jummah prayers?

      Correct answer: the imam
      a teacher
      a friend

      Q5.
      What happens at Jummah prayers?

      Muslims pray alone at home
      Correct answer: Muslims gather at the mosque, pray together and listen to a sermon
      Muslims pray with their families at home

      To help you plan your 3 religious education lesson on: Mosque: finding harmony through praying together, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...