Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can give examples of how poetry is important in different religions.

      Key learning points

      1. People have often expressed themselves through poetry as well as prose.
      2. The poetry of Rumi is an inspiration to some Muslims.
      3. The Psalms are poetry found in the Bible that express ideas about God.
      4. Hymns are a form of poetry that is sung.

      Keywords

      • Poetry - lyrical arrangment of words to convey meaning

      • Psalm - sacred song or hymn

      • Hymn - religious song

      Common misconception

      Muslims do not use poetry to understand ideas of God.

      Poetry is an art form that Muslims use as a way of expressing their beliefs.

      Teacher tip

      Read a range of poetry to the children, including from various cultural and religious backgrounds. What are the messages that poets try to create?

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What is the holy book for Christians?

      Correct answer: the Bible
      the Qur’an
      the Torah

      Q2.
      Decorative writing found in mosques is known as ...

      An image in a quiz
      handwriting.
      Correct answer: calligraphy.
      graffiti.

      Q3.
      Figurative art is ...

      Correct answer: work that shows recognisable humans or animals.
      work that shows only humans.
      work that shows lines or patterns.

      Q4.
      In Islam, the word for 'forbidden' is .

      Correct Answer: haram , Haram , Harram , 'haram'

      Q5.
      The word 'guru' means ...

      'learner'.
      Correct answer: 'teacher'.
      'wise'.
      'founder'.

      5 Questions

      Q1.
      In which religion is poetry included in the Guru Granth Sahib?

      Correct answer: Sikhi
      Christianity
      Islam

      Q2.
      Which book in the Bible is full of around 150 poems?

      Genesis
      Correct answer: Psalms
      Proverbs
      Wisdom of Solomon

      Q3.
      Match the keywords below to the correct definitions.

      Correct Answer:poetry,lyrical arrangement of words to convey meaning

      lyrical arrangement of words to convey meaning

      Correct Answer:psalm,sacred song or hymn

      sacred song or hymn

      Correct Answer:hymn,religious song

      religious song

      Q4.
      Charles Wesley was a famous writer of Christian ...

      poetry.
      Correct answer: hymns.
      prayers.

      Q5.
      Which statement about poetry in Islam is the most accurate?

      All Muslims love poetry.
      Poetry is not allowed in Islam.
      Correct answer: Poetry can be important to some Muslims. There are many famous poets in Islam.

      To help you plan your 4 religious education lesson on: Poetry and expressing feelings, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...