Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The philosophy and beliefs of Thomas Hobbes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain who Thomas Hobbes was, his context, and why his religious views were considered controversial.

      Key learning points

      1. Thomas Hobbes was an English philosopher who lived during the Renaissance and Enlightenment period.
      2. He is most famous for his political philosophy and his 1651 book, 'Leviathan'.
      3. Hobbes provided a cosmological argument for the existence of God, saying that God is "the first cause of all causes".
      4. There is debate about what Hobbes' religious views were as he held some contradicting views.
      5. One example of this contradiction is that he denies the existence of a soul but accepts the existence of God.

      Keywords

      • Cosmological argument - an argument that attempts to prove God's existence as the first cause of the universe.

      • 'Leviathan' - a book by Thomas Hobbes that argues for a strong authority to maintain order in society

      • Materialism - the belief that everything, including thoughts and emotions, arises from physical matter

      • Sovereign - a supreme ruler

      • Thomas Hobbes - an English philosopher (1588–1679) known for his political philosophy

      Common misconception

      Hobbes rejected all religious beliefs.

      Hobbes did not reject religion outright. Instead, he argued that religious interpretations and practices should be subject to the authority of the sovereign for the sake of social order.

      Teacher tip

      Task B2 could be used as part of a larger piece of work on how Hobbes and Rousseau aligned religion and politics. It could be completed as an oracy task or as a cloze (fill in the gaps) exercise.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What is philosophy?

      the area of mathematics concerned with the study of shapes and objects
      Correct answer: the study of the nature of life, truth and knowledge
      the study of religious beliefs and practices

      Q2.
      Which philosopher is considered to be the father of western philosophy?

      Correct answer: Socrates
      Plato
      Aristotle
      R M Hare

      Q3.
      Which philosopher came up with the analogy of the cave?

      Socrates
      Correct answer: Plato
      Aristotle
      R M Hare

      Q4.
      Aristotle said you need to appeal to three things when making an argument. Match these to the correct meanings.

      Correct Answer:logos ,reason
      Correct Answer:ethos,authority
      Correct Answer:pathos,emotion

      Q5.
      Which philosopher came up with the term ‘blik’?

      Socrates
      Plato
      Aristotle
      Correct answer: R M Hare

      5 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the correct definitions.

      Correct Answer:cosmological argument,an argument that attempts to prove God's existence as the first cause
      Correct Answer:'Leviathan',a book by Thomas Hobbes that argues for the need for strong authority
      Correct Answer:materialism ,the belief that everything arises from physical matter
      Correct Answer:sovereign ,a supreme ruler
      Correct Answer:Thomas Hobbes,an English philosopher (1588–1679) known for his political philosophy

      Q2.
      Which of the following is true of Hobbes?

      he rejected all religious beliefs
      Correct answer: he was a materialist
      he was an atheist
      he believed in a soul

      Q3.
      What do we call academics and thinkers who study ultimate questions about existence, knowledge, ethics and reality, using logic to explore these topics?

      Correct Answer: Philosophers, philosophers, Philosopher

      Q4.
      As a political philosopher, what question was Hobbes interested in?

      Correct answer: ‘How should we live together?’
      'How should we eat together?'
      'How should we talk together?'

      Q5.
      What argument did Hobbes’ cosmological argument outline?

      that there must be a cause of the universe but it’s not God
      that there is no cause of the universe
      Correct answer: that there must be a cause of the universe and that cause is God

      To help you plan your 8 religious education lesson on: The philosophy and beliefs of Thomas Hobbes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...