Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The state of nature and social contracts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Thomas Hobbes’ ideas about the state of nature, the social contract and the role of a sovereign.

      Key learning points

      1. Hobbes explains the state of nature and the social contract in his work 'Leviathan'.
      2. The state of nature according to Hobbes is everybody living for themselves.
      3. He believed that when people have unlimited freedom, it leads to chaos and a war-like scenario.
      4. Hobbes argues that social contracts limit our freedom but provide benefits such as security.
      5. Social contracts need to be enacted by a sovereign or ruler and work to bring the state of nature to an end.

      Keywords

      • Authority - the power to give orders, make decisions and enforce obedience

      • Freedom - the natural liberty to act as one wishes

      • Sovereign - a supreme ruler

      • The state of nature - a concept that imagines life without society or government, with different philosophers seeing it as either peaceful or chaotic

      • Thought experiment - a philosophical tool to test ideas in hypothetical contexts, not real-world scenarios

      Common misconception

      Hobbes believed freedom is bad.

      Hobbes did not oppose all freedom, but argued that unlimited freedom in the state of nature leads to chaos.

      Teacher tip

      Organise a class debate about the state of nature, with students presenting both Hobbes' view and arguments against it.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      What do we call academics and thinkers who study ultimate questions about existence, knowledge, ethics and reality, using logic to explore these topics?

      teachers
      researchers
      Correct answer: philosophers
      mathematicians

      Q2.
      Which of the below was an English philosopher (1588–1679) known for his political philosophy?

      Socrates
      R M Hare
      Correct answer: Hobbes
      Plato

      Q3.
      What is the name of the book written by Thomas Hobbes that argues for a strong authority to maintain order in society?

      'Behemothic'
      Correct answer: ‘Leviathan’
      'Colossus'

      Q4.
      Which war did Thomas Hobbes live through?

      Correct answer: The English Civil War
      The Second World War
      The French Revolution

      Q5.
      What do historians call the eighteenth-century movement which developed ideas that challenged the authority of monarchs and the Church?

      The Age of Discovery
      Correct answer: The Enlightenment
      The Reformation
      The Renaissance

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords below to the correct definitions.

      Correct Answer:authority ,the power to give orders, make decisions and enforce obedience

      the power to give orders, make decisions and enforce obedience

      Correct Answer:freedom ,the natural liberty to act as one wishes

      the natural liberty to act as one wishes

      Correct Answer:sovereign ,a supreme ruler

      a supreme ruler

      Correct Answer:the state of nature, a concept that imagines life without society or government

      a concept that imagines life without society or government

      Correct Answer:thought experiment ,a philosophical tool to test ideas in hypothetical situations

      a philosophical tool to test ideas in hypothetical situations

      Q2.
      When Hobbes wrote, 'Imagine men without civil society', what was he asking us to imagine?

      a world where there was no philosophy or deep thinking
      a world where there was no religion or ethics
      Correct answer: a world where there were no governments or laws

      Q3.
      What did Hobbes think would happen if people lived in a state of nature?

      Correct answer: there would be conflict and chaos
      there would be peace and harmony
      things would not be any different to how they are now

      Q4.
      Which of the following is true of what Hobbes believed?

      that freedom is bad
      Correct answer: that unlimited freedom leads to chaos
      that all humans should be free to act according to their natures

      Q5.
      What is the name of Hobbes' theory which refers to an arrangement between two or more people or groups, where each promises to do something for the other?

      Correct answer: a social contract
      the state of nature
      a thought experiment

      Q6.
      Who did Hobbes believe should have absolute authority?

      the Church
      God
      humans
      Correct answer: sovereigns

      To help you plan your 8 religious education lesson on: The state of nature and social contracts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...