Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Religion and worldviews in hospitality

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how and why religious literacy is important for people working in hospitality.

      Key learning points

      1. In the UK, the hospitality sector is a major employer and comprises guest relations, hotel and event management.
      2. Religious literacy in hospitality is important because you work with people who have different religions and worldviews.
      3. Religion and belief is one of the protected characteristics in the Equality Act.
      4. Knowing about different practices, such as dietary food laws, will build trust and a relationship with clients.

      Keywords

      • Halal - dietary items permissible for consumption under Islamic law

      • Hospitality - the activity or business of providing welcoming services to guests

      • Kosher - dietary items permissible for consumption under Jewish law

      • Religious literacy - knowledge of how religions, worldviews and beliefs shape lives

      Common misconception

      Accommodating religious dietary requirements is an “extra” or optional.

      In hospitality, cultural and religious awareness is part of good customer service and can directly impact guest satisfaction, reputation, and inclusivity.

      Teacher tip

      Ask students to consider other aspects of hospitality that may require religious literacy, e.g. providing leisure facilities that cater for single sex swimming sessions or gym classes.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Which industry is a major employer in the UK?

      agriculture
      mining
      Correct answer: finance sector

      Q2.
      What does religious literacy mainly support?

      ignoring clients
      Correct answer: relationship-building
      isolation

      Q3.
      Why is it important for businesses to know that Friday is a day off in many Islamic countries?

      Correct answer: to plan meetings appropriately
      to reduce trade
      to avoid clients

      Q4.
      Religious literacy combined with emotional leads to better decision-making.

      Correct Answer: intelligence, Intelligence

      Q5.
      Which is a Dharmic value?

      aggression
      Correct answer: honesty
      greed

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning:

      Correct Answer:halal,permissible for consumption under Islamic law
      Correct Answer:hospitality,business providing welcoming services to guests
      Correct Answer:kosher,dietary items permissible to eat for Jews
      Correct Answer:religious literacy,knowledge of how religions, worldviews and beliefs shape lives

      Q2.
      Religious literacy builds with clients.

      Correct Answer: trust, Trust

      Q3.
      Religion and belief are protected under the ...

      Education Reform Act
      Correct answer: Equality Act
      Immigration Act

      Q4.
      An example of a religious dietary requirement is ...

      Correct answer: kosher or halal food
      veganism only
      fast food

      Q5.
      Kosher catering follows the rules of ...

      Correct Answer: kashrut, Kashrut

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Religion and worldviews in hospitality, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...