Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Religion and worldviews in your employment

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how and why religious literacy and emotional intelligence will be connected to my future career.

      Key learning points

      1. Religious literacy is valuable in careers where interacting respectfully with diverse communities is essential.
      2. Being knowledgeable about beliefs and practices can foster trust and strengthen professional relationships.
      3. Religious literacy can enhance emotional intelligence by encouraging empathy, awareness and sensitivity toward others.
      4. Core values like honesty and compassion create positive working relationships across all fields of employment.

      Keywords

      • Emotional intelligence - the ability to recognise, understand, manage, and effectively respond to your own emotions and the emotions of others

      • Religious literacy - knowledge of how religions, worldviews and beliefs shape lives

      • Values - the fundamental beliefs and core principles that define what is most important to you

      Common misconception

      Studying religion and worldviews only prepares you to become a clergy member or work in a church or other religious institution.

      Religious literacy develops skills and values that are valuable across many professions including healthcare, wellbeing, finance and hospitality.

      Teacher tip

      You could teach this lesson alongside careers education or option choices.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The hospitality sector in the UK mainly includes:

      Manufacturing
      Correct answer: Guest relations, hotel and event management
      Farming and fishing

      Q2.
      Hospitality workers serve people with different religions and .

      Correct Answer: worldviews, Worldviews

      Q3.
      The Act 2010 protects against discrimination.

      Correct Answer: Equality, equality

      Q4.
      How does knowing about dietary food laws help in the hospitality sector?

      Increases profits only
      Reduces menu options
      Correct answer: Builds trust with clients

      Q5.
      Kosher catering must follow rules known as:

      Dharma
      Correct answer: Kashrut
      Canon law

      Q6.
      food follows Islamic dietary laws.

      Correct Answer: Halal, halal

      5 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its meaning.

      Correct Answer:emotional intelligence,the ability to recognise, understand, manage and respond to emotions
      Correct Answer:religious literacy,knowledge of how religions, worldviews and beliefs shape lives
      Correct Answer:values,beliefs and principles that define what is most important to you

      Q2.
      In which careers is religious literacy especially valuable?

      only technical work
      Correct answer: interacting with diverse communities
      working alone

      Q3.
      Honesty and help build positive relationships.

      Correct Answer: compassion, Compassion

      Q4.
      In Hindu thought, dharma can guide:

      political power
      Correct answer: welfare of all beings
      personal comfort only

      Q5.
      A workplace can include religious festivals.

      Correct Answer: calendar, Calendar

      To help you plan your 11 religious education lesson on: Religion and worldviews in your employment, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...