Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Celebrating Christmas and Easter

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Christians celebrate the festivals of Christmas and Easter and why they are significant.

      Key learning points

      1. A festival is a period of celebration, usually for religious reasons; Christmas and Easter are Christian festivals.
      2. Most Christians celebrate the birth of Jesus on Christmas Day and prepare for this during the period of Advent.
      3. Christmas celebrations often include going to church, taking part in Nativity plays, singing carols, and giving gifts.
      4. Easter is when most Christians celebrate Jesus rising again after his death; Lent is the preparation for this.
      5. Many Christians celebrate Easter by going to church and reflecting on beliefs about Jesus' resurrection.

      Keywords

      • Christmas - a Christian festival celebrating the birth of Jesus

      • Easter - a Christian festival celebrating the resurrection of Jesus

      • Festival - a day or period of celebration, typically for religious reasons

      • Resurrection - the belief that Jesus rose from the dead on Easter Sunday, conquering death

      Common misconception

      All Christians celebrate Christmas on the 25th of December.

      Some Christians, such as many Eastern Orthodox Christians, celebrate Christmas on the 7th of January.

      Teacher tip

      You may wish to remind students of the story of Jesus' birth (the Nativity) and Christian beliefs about Jesus as the incarnation of God prior to beginning this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each key word to its description.

      Correct Answer:Celtic,ancient peoples of Europe and their culture

      ancient peoples of Europe and their culture

      Correct Answer:monastery,a building lived in by a community of monks who follow religious vows

      a building lived in by a community of monks who follow religious vows

      Correct Answer:pilgrimage,a religious journey to a holy site or sacred place

      a religious journey to a holy site or sacred place

      Q2.
      The Celtic is a traditional Christian symbol found on Iona with a ring around its arms.

      Correct Answer: cross, Cross

      Q3.
      St Columba was a who founded a monastery on Iona in 563 AD.

      Correct Answer: monk, Monk

      Q4.
      Where is Iona located?

      east coast of England
      Correct answer: west coast of Scotland
      south of Ireland

      Q5.
      What is a “thin place”?

      Correct answer: a sacred place where heaven feels close
      a narrow road
      a place with little food

      Q6.
      Only Christians visit Iona.

      Correct answer: No, people of all religions and none also visit Iona.
      Yes, it is only a Christian place of pilgrimage.
      Yes, because Iona is closed to non-Christians.

      6 Questions

      Q1.
      Many Christians prepare for Christmas during the season of ...

      Correct Answer: Advent, advent

      Q2.
      Lent is a day season when Christians prepare for Easter.

      Correct Answer: 40, forty

      Q3.
      Christians say “He is ” to celebrate Jesus’ resurrection.

      Correct Answer: risen, Risen

      Q4.
      What does the festival of Christmas celebrate?

      Jesus’ resurrection
      The Holy Spirit
      Correct answer: Jesus’ birth

      Q5.
      What do many Christians celebrate on Easter Sunday?

      Correct answer: Jesus rising from the dead
      the birth of Jesus
      Jesus’ teachings

      Q6.
      All Christians celebrate Christmas on the 25th of December.

      True - all Christian denominations
      Correct answer: False - some celebrate in January
      False - Christmas is not widely celebrated

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Celebrating Christmas and Easter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...