Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Authority of other sacred texts in Islam

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the importance of holy books in Islam, other than the Qur'an.

      Key learning points

      1. Belief in the holy books of Islam is a key belief for Muslims.
      2. The Torah, Gospel, Psalms and Scrolls (of Ibrahim) are all sacred texts in Islam.
      3. The Qur'an teaches Muslims that these texts have been corrupted over time.
      4. The Qur'an corrects understandings from those texts for Muslims.

      Keywords

      • Corrupted - altered from its original divine form

      • Gospel - Injeel, revelation given to Prophet Jesus (Isa)

      • Kutub - the holy books in Islam

      • Psalms - Zabur, revelation given to Prophet David (Dawud)

      • Torah - Tawrat, revelation given to Prophet Moses (Musa)

      Common misconception

      That the Qu'ran is the only holy book that has authority for Muslims.

      The Torah, Gospel, Psalms and Scrolls of Abraham also have authority for Muslims but according to Muslim teachings, their message has become corrupted over time.

      Teacher tip

      Students can link to the understandings of the Torah and Gospels in Christianity and compare and contrast key aspects of this.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Which one of the following is in the Six Articles of Faith but not the Five Roots of Usul ad-Din?

      Correct answer: the authority of holy books
      the authority of the Imams
      neither

      Q2.
      Which of the following are related to Muhammad?

      first prophet and shows Allah’s mercy
      the prophet who had a lot of wealth
      Correct answer: final prophet: the seal of the prophets

      Q3.
      Which of the following is related to Ibrahim?

      first prophet and shows Allah’s mercy
      Correct answer: modelled obedience to Allah
      final prophet: the seal of the prophets

      Q4.
      Which of the following is related to Adam?

      Correct answer: first prophet and shows Allah's mercy
      a very wealthy prophet
      final prophet: the seal of the prophets

      Q5.
      Which prophet received the revelation of the Qur’an?

      Adam
      Ibrahim
      Correct answer: Muhammad

      5 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the correct definition

      Correct Answer:corrupted,altered from its original divine form

      altered from its original divine form

      Correct Answer:Gospel,Injeel, revelation given to Prophet Jesus (Isa)

      Injeel, revelation given to Prophet Jesus (Isa)

      Correct Answer:kutub,the holy books in Islam

      the holy books in Islam

      Correct Answer:Psalms,Zabur, revelation given to Prophet David (Dawud)

      Zabur, revelation given to Prophet David (Dawud)

      Correct Answer:Torah,Tawrat, revelation given to Prophet Moses (Musa)

      Tawrat, revelation given to Prophet Moses (Musa)

      Q2.
      Which of these statements is false?

      Correct answer: The Qur’an is the only holy book that has authority for Muslims.
      The Torah, Gospel, Psalms and Scrolls of Abraham have authority for Muslims.
      The messages of Torah, Gospel, Psalms and Scrolls have become corrupted.

      Q3.
      Is a belief in holy books …?

      Correct answer: one of the Six Articles of Faith in Sunni Islam
      one of the Five Roots in Shia Islam
      in both the Five Roots and the Six Articles of Faith

      Q4.
      Which holy book has the most authority for Muslims today?

      Gospels
      Correct answer: Qur’an
      Psalms
      Scrolls of Abraham
      Torah

      Q5.
      Which of the following is NOT a reason why some holy books have been distorted?

      They’ve been translated into other language.
      They were written a long time ago.
      Correct answer: They were not revelations from Allah.

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Authority of other sacred texts in Islam, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...