Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Nibbana and the end of suffering

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain Buddhist belief in Nibbana and the importance and influence of this belief for Buddhists today.

      Key learning points

      1. The end of suffering and ability to reach Nibbana is the Fourth Noble Truth.
      2. The Four Noble Truths help Buddhists understand what is meant by 'The Middle Way'.
      3. The Dhammacakkappavattana Sutta contains teaching on key Buddhist beliefs including Nibbana.
      4. Most Buddhists believe Nibbana is the end of suffering and can be attained by all people.
      5. Reaching Nibbana may depend on how fully you enact the Eightfold Path.

      Keywords

      • Bodhisattva - a being destined for enlightenment, who postpones their final escape from samsara to help others

      • The Eightfold Path - the Fourth Noble Truth, known as ‘The Middle Way’

      • Nibbana/Nirvana - liberation from the cycle of birth, death and rebirth

      • Enlightenment - a state of wisdom that enables total clarity and understanding of the truths of existence

      • Samsara - the cycle of birth, life, death and rebirth

      Common misconception

      Nibbana (Nirvana) is a Buddhist view of heaven.

      Nibbana is the cessation of suffering, craving and ignorance. It is the end of the cycle of rebirth and the realisation of true peace and freedom.

      Teacher tip

      This lesson links well with learning on the Eightfold Path, enlightenment, samsara and Bodhisattvas.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each category of the Threefold Way to one of its practices.

      Correct Answer:wisdom (panna),Right understanding
      Correct Answer:ethics (sila),Right speech
      Correct Answer:meditation (samadhi),Right concentration

      Q2.
      What is the Threefold Way?

      Correct answer: a simplified version of the Eightfold Path
      a Buddhist chant
      a type of Buddhist meditation

      Q3.
      What does Right speech mean in Buddhism?

      saying whatever you feel
      Correct answer: speaking honestly and kindly
      avoiding all conversations

      Q4.
      Why is ethics (sila) important in the Threefold Way?

      Correct answer: It helps Buddhists act in a moral and peaceful way.
      It is the only way to reach enlightenment.
      It allows Buddhists to ignore wisdom and meditation.

      Q5.
      How does meditation (samadhi) help Buddhists?

      It allows them to avoid ethical behaviour.
      It helps with no focus and awareness.
      Correct answer: It helps develop focus and awareness.

      Q6.
      The belief in is that individuals can achieve a state of perfect peace, free from suffering and rebirth.

      Correct Answer: nibbana, Nibbana

      6 Questions

      Q1.
      The Path is also known as The Middle Way, as it avoids extremes of self-indulgence and self-denial.

      Correct Answer: Eightfold, eight fold

      Q2.
      Nibbana means liberation from , the cycle of birth, death and rebirth.

      Correct Answer: samsara, Samsara

      Q3.
      Which Buddhist text contains teachings on Nibbana?

      the Bhagavad Gita
      Correct answer: the Dhammacakkappavattana Sutta
      the Hadith

      Q4.
      How does a Bodhisattva relate to Nibbana?

      Correct answer: A Bodhisattva postpones their own enlightenment to help others.
      A Bodhisattva immediately escapes samsara.
      A Bodhisattva rejects the idea of Nibbana.

      Q5.
      What is the role of the Eightfold Path in reaching Nibbana?

      Correct answer: It shows Buddhists how to escape suffering.
      It is only for monks and nuns.
      It is optional for enlightenment.

      Q6.
      According to the Dhammapada, how should hatred be overcome?

      by responding with hatred
      Correct answer: by showing compassion and non-hatred
      by avoiding people who hate

      To help you plan your 10 religious education lesson on: Nibbana and the end of suffering, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...