Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the Threefold Way, why it is important and how it influences Buddhists.

      Key learning points

      1. This is another name for the Eightfold Path, split into categories.
      2. It contains the three aspects: ethics, meditation and wisdom.
      3. Right action, speech and livelihood are a part of 'ethics'.
      4. Right mindfulness, effort and concentration come under 'meditation'.
      5. Right view and intention are categorised as 'wisdom'.

      Keywords

      • The Threefold Way - the three divisions of the Eightfold Path: ethics, meditation, and wisdom

      • Nibbana (nirvana) - the belief that individuals can achieve a state of perfect peace where they experience liberation from the cycle of birth, death and rebirth

      • Wisdom (panna) - insight into the true nature of reality

      • Ethics (sila) - moral principles that inform behaviour and attitudes

      • Meditation (samadhi) - a spiritual experience that opens a person up to the highest state of consciousness

      Common misconception

      The Threefold Way categories can be practiced independently or in isolation.

      Each element strengthens the others. They are not isolated practices but interconnected stages on the path to attaining nibbana (nirvana), liberation from the cycle of birth, death and rebirth.

      Teacher tip

      This lesson links with learning on the Eightfold Path.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The final Noble Truth is known as the , and guides Buddhists towards enlightenment.

      Correct Answer: Eightfold Path, eightfold path, Magga, magga

      Q2.
      In Buddhist teachings, the animal that represents greed and selfish desire on the Wheel of Life is the .

      Correct Answer: Cockerel, cockerel, the cockerel

      Q3.
      How do most Buddhists practise the Eightfold Path?

      by following each stage in order, one at a time
      by focusing only on meditation
      Correct answer: by practising all stages at the same time
      by choosing only the easiest stages to follow

      Q4.
      Which of these is an example of 'Right livelihood'?

      becoming a soldier
      selling alcohol
      Correct answer: working in a hospital
      running a gambling business

      Q5.
      In Buddhist teachings, which animal represents ignorance?

      Correct answer: the pig
      the snake
      the cockerel
      the monkey

      Q6.
      What do the Three Poisons lead to, according to Buddhist teachings?

      enlightenment
      Correct answer: dukkha (suffering)
      rebirth in the Pure Land
      nirvana

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is part of the 'ethics' section of the Threefold Way?

      Correct answer: Right livelihood
      Right effort
      Right concentration
      Right intention

      Q2.
      The Threefold Way is a simplified version of the Eightfold Path, divided into three sections: ethics, meditation, and .

      Correct Answer: wisdom, Wisdom, panna

      Q3.
      Which of these best describes the role of meditation (samadhi) in the Threefold Way?

      following moral guidelines
      gaining insight into reality
      Correct answer: training the mind to develop concentration
      helping others in daily life

      Q4.
      Which of these is part of the wisdom (panna) section of the Threefold Way?

      Right effort
      Right mindfulness
      Correct answer: Right intention
      Right speech

      Q5.
      Why is ethics (sila) important in the Threefold Way?

      Correct answer: it helps Buddhists gain good kamma and reduce suffering
      it teaches Buddhists how to meditate correctly
      it encourages Buddhists to isolate themselves from others
      It allows Buddhists to focus only on personal enlightenment

      Q6.
      How does the Threefold Way help Buddhists reach enlightenment?

      it encourages Buddhists to focus only on meditation
      Correct answer: it provides a structured approach combining wisdom, ethics and meditation
      it allows Buddhists to focus only on moral actions and happiness
      it suggests that wisdom alone is enough for enlightenment

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The Threefold Way, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...