Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the three poisons, why they cause suffering and how they influence Buddhists today.

      Key learning points

      1. The three poisons are represented on the Wheel of Life as greed (cockerel), ignorance (pig) and hatred (snake).
      2. Buddhist teachings say the three poisons are the root of suffering (dukkha).
      3. There are diverse interpretations between Buddhists of the Wheel of Life and the three poisons.
      4. Belief in the three poisons influences Buddhists thoughts, beliefs and actions in different ways.

      Keywords

      • The three poisons - causes of dukkha that affect all beings: ignorance, greed and hatred

      • Ignorance - the inability to see things as they really are

      • Greed - the attachment to material things and the ongoing selfish desire for more

      • Hatred - a feeling of intense dislike, anger; wishing others harm

      Common misconception

      That all Buddhists interpret and respond to the three poisons in the same way.

      How Buddhists interpret and respond to the three poisons depends on the school of Buddhism they follow.

      Teacher tip

      This lesson can be linked to the second Noble Truth (Samudaya) on the causes of suffering.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What was the purpose of the Buddha’s Sermon at Benares?

      to describe the rules for monastic life
      to explain how to achieve material success
      Correct answer: to help people understand the causes of suffering
      to teach that suffering is unavoidable and cannot be reduced

      Q2.
      Which of the following is NOT one of the three poisons in Buddhism?

      craving
      ignorance
      greed
      Correct answer: compassion

      Q3.
      Why do many Buddhists believe suffering is important?

      Correct answer: It helps them understand ultimate reality and how to live.
      It shows that life is meaningless.
      It proves that happiness is impossible.
      It makes people avoid spiritual practice.

      Q4.
      In Buddhism, the ongoing state of desire that causes suffering is called ...

      Correct Answer: tanha, Tanha

      Q5.
      The Buddhist belief that all life includes suffering and unsatisfactoriness is known as ...

      Correct Answer: dukkha, Dukkha

      Q6.
      One of the three marks of existence, meaning nothing is permanent, is called ...

      Correct Answer: anicca, Anicca

      6 Questions

      Q1.
      What are the three poisons in Buddhism?

      wisdom, generosity and compassion
      Correct answer: ignorance, greed and hatred
      desire, suffering and enlightenment
      karma, meditation and samsara

      Q2.
      How is greed symbolized on the Tibetan Wheel of Life?

      by a snake
      by a pig
      Correct answer: by a cockerel
      by a lion

      Q3.
      Why do Buddhists believe it is important to overcome the three poisons?

      to achieve material wealth
      Correct answer: to break free from the cycle of samsara and reach nirvana
      to become more popular in their community
      to avoid difficult emotions entirely

      Q4.
      The ongoing desire for material things and selfishness is known in Buddhism as ...

      Correct Answer: greed, Greed

      Q5.
      The Buddhist belief that hatred causes suffering is symbolised by a ...

      Correct Answer: snake, Snake

      Q6.
      The inability to see things as they really are is called ...

      Correct Answer: ignorance, Ignorance

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The three poisons, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...