Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the Eightfold Path, why it is important and how it influences Buddhists.

      Key learning points

      1. The final Noble Truth is the path to enlightenment, called the Eightfold Path.
      2. The Eightfold Path is also known as the Middle Way by many Buddhists.
      3. Each part of the path can help a Buddhist end suffering.
      4. The eight stages are guiding principles which lead to enlightenment when simultaneously perfected.

      Keywords

      • The Eightfold Path (magga) - also known as ‘The Middle Way', it includes the way to wisdom and mental training

      • The Four Noble Truths - an important part of the Buddha’s teachings, explaining the truth about existence

      • Enlightenment - a state of wisdom that enables total clarity and understanding of the truths of existence

      • Dhammapada - a source of wisdom and authority that includes some of the most famous teachings of the Buddha, including the Eightfold Path

      Common misconception

      The Eightfold Path is a set of steps to be followed in a strict, linear order.

      The Eightfold Path is more like a guide that can be practiced simultaneously and in an integrated way. Buddhists don’t have to master one step before moving to another; instead, they work on all aspects together.

      Teacher tip

      The learning in this lesson links to the lessons on the Four Noble Truths and the Threefold Way.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is the fourth Noble Truth?

      the cause of suffering (samudaya)
      the end of suffering (nirodha)
      Correct answer: the path to end suffering (magga)
      all life involves suffering (dukkha)

      Q2.
      The Buddha’s first sermon, which includes his teachings on the Four Noble Truths, is called …

      the Dhammapada.
      Correct answer: the Dhammacakkappavattana Sutta.
      the Vinaya Pitaka.
      the Tripitaka.

      Q3.
      According to Buddhist belief, what must be overcome to reach nibbana?

      samsara
      Correct answer: the three poisons
      meditation
      compassion

      Q4.
      What does the term ‘nibbana’ mean for Buddhists?

      the cycle of birth, life, death and rebirth
      Correct answer: a state of perfect peace and liberation from suffering
      a temporary paradise where Buddhists rest after death
      a place of punishment for bad kamma

      Q5.
      Match each term to its correct definition.

      Correct Answer:the Eightfold Path,the way to overcome suffering (magga)
      Correct Answer:samsara,the cycle of birth, death and rebirth
      Correct Answer:the three poisons,the root causes of suffering: greed, hatred and ignorance
      Correct Answer:the Dhammacakkappavattana Sutta,the Buddha’s first sermon

      Q6.
      The fourth Noble Truth teaches the path to ending suffering, which is called .

      Correct Answer: The Eightfold Path, eightfold path, Eightfold Path, the eightfold path, magga

      6 Questions

      Q1.
      What is another name for the Eightfold Path?

      The Way of the Buddha
      Correct answer: The Middle Way
      The Noble Path
      The Enlightened Way

      Q2.
      The teachings on the Eightfold Path can be found in the .

      Correct Answer: Dhammapada, dhammapada

      Q3.
      According to Buddhist teachings, how are the stages of the Eightfold Path practised?

      one at a time, in order
      only after reaching enlightenment
      Correct answer: simultaneously, as they are all interconnected
      only monks should follow the Eightfold Path

      Q4.
      How does the Eightfold Path help Buddhists in their daily lives?

      it encourages them to avoid all suffering
      it teaches them how to follow religious rituals
      Correct answer: it provides guidance on how to think, speak and act
      it ensures that they will become monks or nuns

      Q5.
      Buddhists aim to communicate truthfully and avoid gossip by following the teaching of 'Right '.

      Correct Answer: speech, Speech

      Q6.
      A Buddhist may choose a career that does not harm others because of the teaching of 'Right '.

      Correct Answer: livelihood, Livelihood

      To help you plan your 10 religious education lesson on: The Eightfold Path, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...