Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain who is safe to speak to online and what to do if I come across an online stranger.

      Key learning points

      1. Anyone in the world could go online.
      2. We should only talk to people we know offline as well.
      3. There are many different ways to talk to someone online.
      4. Communicating online can help us feel closer to family and friends.
      5. If people are unkind, we should stop talking to them, take a screenshot and tell a trusted adult.

      Keywords

      • Communicate - to talk to someone using text, words, images or video

      • Online stranger - someone we do not know offline

      • Screenshot - a picture of the screen of a digital device

      Common misconception

      All communication online is bad.

      Being online is particularly important to children with family members who live far away. This is a valid and important part of many family's routine.

      Teacher tip

      Demonstrate how to take a screenshot on various digital devices, be mindful of what content you're taking a screenshot of and the device's camera roll if you show pupils where the screnshot saves to.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      5 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:trusted adult,someone we know offline who makes us feel safe and can help us

      someone we know offline who makes us feel safe and can help us

      Correct Answer:digital device,a smartphone, tablet, laptop, computer or smartwatch

      a smartphone, tablet, laptop, computer or smartwatch

      Correct Answer:online,using the internet

      using the internet

      Q2.
      Everyone goes online. True or false?

      Correct Answer: False, F, Incorrect, No, Not true

      Q3.
      We should think about what we say and do online.

      Correct Answer: carefully, mindfully

      Q4.
      How can we be kind online?

      Correct answer: by speaking to people nicely
      Correct answer: by listening if someone says no
      by saying something rude
      by ignoring if someone says no

      Q5.
      Who can use the internet?

      only children
      only adults
      Correct answer: anyone in the world

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:communicate,to talk to someone using text, words, images or video

      to talk to someone using text, words, images or video

      Correct Answer:online stranger,someone we do not know offline

      someone we do not know offline

      Correct Answer:screenshot,a picture of the screen of a digital device

      a picture of the screen of a digital device

      Q2.
      We should only talk to people online that we know .

      Correct Answer: offline, in real life, in person , from school, from home

      Q3.
      How do some people communicate online?

      Correct answer: text messages
      postcards
      Correct answer: video calls
      Correct answer: gaming chats

      Q4.
      Communicating online can help us feel to friends and family.

      Correct Answer: closer, connected, close

      Q5.
      What should we do if we see someone online being unkind?

      show our friend at school
      Correct answer: take a screenshot
      Correct answer: tell our trusted adult
      reply to them

      Q6.
      Who is it safe to talk to online?

      Correct answer: friends from clubs
      online strangers
      Correct answer: family
      anyone the same age as us

      To help you plan your 2 RSHE (PSHE) lesson on: Talking to people online, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...