Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what to do in an emergency.

      Key learning points

      1. The emergency services are police, fire and ambulance.
      2. In an emergency, we might need to call 999 to get help.
      3. We should never call 999 unless it is a real emergency.
      4. If we call 999, we need to say which service we need, where we are and what the emergency is.

      Keywords

      • Dangerous - something that can cause us harm

      • Emergency services - the people who help us if we are in danger, such as the police, fire fighters or ambulance crew

      • Emergency - a dangerous situation which needs immediate help

      Common misconception

      The emergency services will know where we live.

      The emergency services will find us much quicker if we can give them an address to come to.

      Teacher tip

      Remind pupils that it could cost lives if we call 999 for a joke and that this is something they should never do.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      We can follow to help keep us safe.

      Correct Answer: rules

      Q2.
      Which of the following instructions help to keep us safe in school?

      Correct answer: no pushing when lining up
      Correct answer: no running in a classroom
      always swing on your chairs
      Correct answer: pass scissors handle side up

      Q3.
      Even if we try to stay safe, sometimes can happen.

      Correct Answer: accidents, injuries

      Q4.
      If someone was in danger, who could help them?

      a pet
      Correct answer: the police
      a young baby

      Q5.
      How long should we wash our hands for to make sure we've killed any germs?

      five seconds
      10 seconds
      Correct answer: 20 seconds

      Q6.
      What should we use to wash our hands and bodies to help keep them clean?

      a toothbrush
      Correct answer: a bar of soap
      a washing machine

      6 Questions

      Q1.
      An is a dangerous situation which needs immediate help.

      Correct Answer: emergency

      Q2.
      If there is an emergency, it's important to ...

      panic
      Correct answer: stay calm
      Correct answer: keep yourself safe
      put yourself at risk
      Correct answer: call the emergency services

      Q3.
      Match the emergency service needed for the following accidents.

      Correct Answer:police,people deliberately damaging equipment at a sports centre
      Correct Answer:fire service,smoke coming out of an empty building
      Correct Answer:ambulance service,a person falling off their bike and banging their head
      Correct Answer:mountain rescue,a person twisting their ankle up a mountain and not being able to walk
      Correct Answer:Coastguard,a person struggling to stay above the water in the sea

      Q4.
      If someone calls 999 in an emergency, they must tell the operator ...

      Correct answer: where they are
      what the weather is like
      what their hobbies are
      Correct answer: what has happened

      Q5.
      Which word means something that can cause us harm?

      Correct Answer: dangerous

      Q6.
      Which of the following statements are true?

      The emergency services will know where we live.
      Correct answer: We should never call 999 unless it is a real emergency.
      Correct answer: The three main emergency services are police, fire and ambulance.
      The Coastguard should be called if there is a problem on a mountain.

      To help you plan your 2 RSHE (PSHE) lesson on: Emergencies, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...