Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what bias is and explain the impacts of bias.

      Key learning points

      1. People often make assumptions about those around them.
      2. Assumptions can make people biased without realising it.
      3. People can be biased because of the things they see online.
      4. People sometimes create biased online content to get more likes, followers or money.
      5. Bias can lead to discrimination, which can leave victims feeling sad, lonely, anxious or angry.

      Keywords

      • Assumption - a feeling or belief about something or someone which is not based on evidence

      • Bias - a feeling that influences how you respond to a situation or person

      • Unconscious - in this context, a thought or feeling that happens without you realising

      Common misconception

      Pupils may think that being biased means we are bad people.

      Being biased is part of being human. It is only a problem when we don't realise how biased we are and don't treat people fairly.

      Teacher tip

      Show examples of biased content and discuss the impacts of this content being shared online. Be mindful of the examples you choose and ensure they are appropriate for your class setting.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:website,an online place: for example, a news page or gaming site

      an online place: for example, a news page or gaming site

      Correct Answer:link,a word or picture that takes you to a new place if you click or tap it

      a word or picture that takes you to a new place if you click or tap it

      Correct Answer:app,an application on a phone or tablet

      an application on a phone or tablet

      Correct Answer:search bar,a feature you would use to find information on a website

      a feature you would use to find information on a website

      Q2.
      Adverts on the internet are not always .

      Correct Answer: true, honest, truthful, the truth

      Q3.
      Why do we need to be careful when clicking links on the internet?

      They may give us an electric shock.
      Correct answer: They may take us to something that we do not like.
      They may do nothing.
      They may save our work.

      Q4.
      Inference means ...

      when you guess what is happening with no information
      when you say only what you know is happening
      Correct answer: when you guess using the information that you have
      when you think about the options of what may happen next

      Q5.
      Why do some websites and apps have adverts?

      to give away free items
      Correct answer: to make money
      to tell us how to use them

      Q6.
      Sometimes we can infer that a link or advert is not safe because ...

      Correct answer: the advert shows an offer that is too good to be true
      Correct answer: the link is not a familiar website
      the advert has a good amount of information
      the link is one you have visited before and is safe

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definitions.

      Correct Answer:assumption,a feeling or belief about something or someone, not based on evidence

      a feeling or belief about something or someone, not based on evidence

      Correct Answer:bias,a feeling that influences how you respond to a situation or person

      a feeling that influences how you respond to a situation or person

      Correct Answer:unconscious,in this context, a thought/feeling that happens without you realising

      in this context, a thought/feeling that happens without you realising

      Q2.
      People can be biased because of the things they see .

      Correct Answer: online, on the internet

      Q3.
      What might be the impact of bias?

      It can help us work faster.
      Correct answer: It can change the way we treat other people.
      It can make it easier to understand other people.
      Correct answer: It can change how much we respect or listen to a person.

      Q4.
      Who can be biased?

      older people
      teachers
      politicians
      children
      Correct answer: anyone

      Q5.
      People sometimes create biased online content to get more likes, or money.

      Correct Answer: followers

      Q6.
      How might someone feel if they experience discrimination?

      Correct answer: angry
      happy
      Correct answer: upset
      Correct answer: isolated
      included

      To help you plan your 4 RSHE (PSHE) lesson on: Understanding bias, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...