Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Deciding if a question is too personal

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify online images, questions and comments that are inappropriate.

      Key learning points

      1. We should not share personal details online.
      2. Being online should not make us worried or scared.
      3. We should expect people to be kind online.
      4. Some questions are inappropriate and too personal.
      5. If someone is asking inappropriate questions we should tell an adult we trust.

      Keywords

      • Personal - something about us that is sensitive and private

      • Information - facts about something or someone

      • Inappropriate - when something is not suitable or right

      Common misconception

      It is rude to say no to someone if they are being nice to us.

      A good friend would never cross one of our boundaries. Good friends do not demand information from each other.

      Teacher tip

      Encourage pupils to practice saying 'no' assertively in different scenarios. It could also be useful for pupils to reflect on their own boundaries with support.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with the correct definition.

      Correct Answer:online,using the internet

      using the internet

      Correct Answer:risk,something that could be dangerous

      something that could be dangerous

      Correct Answer:pretend,to say that something is true when it isn't

      to say that something is true when it isn't

      Q2.
      Which statement is true?

      We can be friends with anyone we meet online.
      Correct answer: We can be friends online with people we know and trust offline.
      If someone messages us to say they're a friend, we should reply.
      Correct answer: We should check with a trusted adult before messaging a friend online.

      Q3.
      What could happen if we post or share something online when we feel sad or angry?

      Correct answer: we could hurt someone's feelings
      we could make someone feel happy
      Correct answer: we could feel bad about what we post
      Correct answer: we could feel regret about what we post

      Q4.
      People can differently online to how they do offline.

      Correct Answer: behave, act, talk, speak

      Q5.
      What should we do if we are worried about a friend online?

      keep it to ourselves
      tell our friends
      Correct answer: tell a trusted adult

      Q6.
      Good friends don't others to do something they don't want to do online.

      Correct Answer: pressure, force, encourage, persuade, lead

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:personal,something about us that is sensitive and private

      something about us that is sensitive and private

      Correct Answer:information,facts about something or someone

      facts about something or someone

      Correct Answer:inappropriate,when something is not suitable or right

      when something is not suitable or right

      Q2.
      Which is an example of personal information which we shouldn't share online?

      Correct answer: our name
      our favourite book
      Correct answer: the school we go to
      Correct answer: where we live
      our favourite animal

      Q3.
      Which statements are true?

      Correct answer: Being online should not make us worried or scared.
      Everyone online is unkind.
      It is okay to be unkind to people online as it won't hurt their feelings.
      Correct answer: We should be kind to our friends online.

      Q4.
      If someone asks us inappropriate questions online, we should tell a adult.

      Correct Answer: trusted, safe, school, home

      Q5.
      Which statements are false?

      Correct answer: It is rude to say no to someone if they are being nice to us.
      Some questions are inappropriate and too personal for us to answer.
      Correct answer: If someone is asking us for personal details, we should always say no.
      Saying no can help to keep us safe.

      Q6.
      A good friend would never cross one of our ...

      Correct Answer: boundaries, boundary

      To help you plan your 3 RSHE (PSHE) lesson on: Deciding if a question is too personal, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...