Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Keeping safe in the online world

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recap the principles of staying safe online.

      Key learning points

      1. We often have to use money or personal information to sign up to an app or website.
      2. We should tell an adult we trust if we feel unsafe online.
      3. We sometimes need to report, block and say no to people online.
      4. People should not ask us for our personal information online.
      5. Friends should be kind to each other online.

      Keywords

      • Personal - something about us that is sensitive and private

      • Information - facts about something or someone

      • Report - to tell someone in charge what is happening

      • Manipulation - influencing someone's emotions to make them do something

      Common misconception

      There is no safe way to go online.

      If we follow the rules for staying safe online, not sharing things with strangers and not watching things that upset us, we will be safer online.

      Teacher tip

      Encourage pupils to think about what information could be fake online, for example, fake photos and fake names. Reinforce the idea that we cannot know who anyone is online unless we know them offline and a trusted adult has checked that this person is who they say they are.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the definition.

      Correct Answer:inappropriate,when something is not suitable or right

      when something is not suitable or right

      Correct Answer:online,using the internet

      using the internet

      Correct Answer:online stranger,someone we do not know offline

      someone we do not know offline

      Q2.
      Which statements are false?

      Everyone deserves to feel safe and protected online.
      Correct answer: Everyone online is unkind.
      Correct answer: It is ok to be unkind to people online as it won't hurt their feelings.
      Sometimes, going online can make us feel worried or scared.

      Q3.
      What should we do if someone sends us an unkind message online?

      reply back
      Correct answer: tell a trusted adult
      not tell anyone
      Correct answer: take a screenshot

      Q4.
      We should think carefully before something online, especially if we are upset or angry.

      Correct Answer: sharing, posting, saying, writing, typing

      Q5.
      Which statements are true?

      Correct answer: People do not have to tell the truth online.
      All information shared online is true.
      Correct answer: A photo or comment shared online can be shared with others.
      Everyone is who they say they are online.

      Q6.
      The word means to say that something is true when it isn't.

      Correct Answer: pretend

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:personal,something about us that is sensitive and private

      something about us that is sensitive and private

      Correct Answer:information,facts about something or someone

      facts about something or someone

      Correct Answer:manipulation,influencing someone's emotions to make them do something

      influencing someone's emotions to make them do something

      Q2.
      Which statements are true?

      Everything online is free.
      Correct answer: Some things online cost money.
      Correct answer: Some websites and apps ask for our personal information.
      It is always obvious if an app or website costs money.

      Q3.
      What does it mean to 'report' an account?

      to stop someone from contacting you online
      to say no to a friend request
      Correct answer: to tell someone in charge what is happening
      to tell a friend what has happened

      Q4.
      We should tell a adult if we feel unsafe online.

      Correct Answer: trusted, known, school, home

      Q5.
      Which statements are false?

      Correct answer: There is no safe way to go online.
      We sometimes need to report, block and say no to people online.
      Correct answer: It is safe to share our personal information with anyone online.
      Friends should be kind to each other online.

      Q6.
      Someone can use to try to get someone's personal information by pretending to be someone else online.

      Correct Answer: manipulation, manipulation tactics, manipulation tricks, tricks, scams

      To help you plan your 3 RSHE (PSHE) lesson on: Keeping safe in the online world, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...