Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how to stay safe if I communicate online.

      Key learning points

      1. Most children are not on social media, but may send messages to one another on other platforms.
      2. Social media platforms often have age restrictions.
      3. Some information is too personal to share online.
      4. We should make decisions carefully if we are thinking of sharing something online.

      Keywords

      • Communicate - to talk to someone using text, words, images or videos

      • Social media - websites and apps used to share words and images with other people

      • Information - facts about something or someone

      • Personal - something about us that is sensitive and private

      Common misconception

      Most children are on social media.

      Most children are not on social media. People have to be above the age of 13 to open an account with most social media platforms.

      Teacher tip

      When discussing rules around communicating online, encourage pupils to think about what they should do online as well as what they shouldn't.

      Content guidance

      Depiction or discussion of upsetting content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:risk,something that could be dangerous

      something that could be dangerous

      Correct Answer:friend request,being asked to be someone's friend online

      being asked to be someone's friend online

      Correct Answer:personal information,facts and information about ourselves that is sensitive and private

      facts and information about ourselves that is sensitive and private

      Q2.
      What is an online stranger?

      someone we meet offline
      someone online who we also know offline
      Correct answer: someone we do not know offline

      Q3.
      If we receive a friend request from someone we don't know, we should always tell a trusted...

      Correct Answer: adult

      Q4.
      Which are examples of information that could be safe to share online?

      full name
      Correct answer: favourite colour
      Correct answer: picture of a pet
      school you go to
      where you live

      Q5.
      Which of these statements are true?

      Correct answer: We cannot trust someone we only know online.
      It is safe to make friends with people online.
      Correct answer: Everyone has the right to feel safe online.
      It is unkind to not share information online.

      Q6.
      Someone online could trick us by making us feel for not sharing information with them.

      Correct Answer: guilty, bad, mean, sad, upset

      6 Questions

      Q1.
      Match the words with the correct definition.

      Correct Answer:communicate,to talk to someone using text, words, images or videos

      to talk to someone using text, words, images or videos

      Correct Answer:personal,something about us that is sensitive and private

      something about us that is sensitive and private

      Correct Answer:information,facts about something or someone

      facts about something or someone

      Q2.
      What is social media?

      a network connecting digital devices across the world
      being asked to be someone's friend online
      Correct answer: websites and apps used to share words and images with other people
      a word or picture that takes you to a new place if you click or tap it

      Q3.
      Which of these statements are true?

      Most children are on social media.
      Correct answer: Some information is too personal to share online.
      Correct answer: Some children might communicate with their friends online.
      It is safe to share any information about ourselves online.

      Q4.
      The minimum age to use most social media platforms is years old.

      Correct Answer: 13, thirteen, 13+, thirteen+, 13 plus

      Q5.
      Which are some rules for communicating safely online?

      Correct answer: We should make decisions carefully if we want to share something online.
      It is better to be unkind to someone online rather than offline.
      Correct answer: We should always tell a trusted adult if we are worried about something online.
      If someone asks for personal information, we should always say yes.

      Q6.
      Some children will message each other on platforms that aren't...

      Correct Answer: social media

      To help you plan your 4 RSHE (PSHE) lesson on: Communicating online safely, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...