Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Deciding what to share online

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the risks of sharing online and how to identify if someone is trying to manipulate you into sharing online.

      Key learning points

      1. Being online can feel connecting and fun.
      2. Sharing things online can be risky.
      3. Sharing inappropriate photos and videos can have serious consequences.
      4. People online may have hidden motivations.
      5. People may use manipulation tactics to persuade someone to trust them or share something.

      Keywords

      • Share - in this context, to send or post words, sounds, images or videos online

      • Relationship - the connection between people

      • Motivation - the reason why someone does something

      • Inappropriate - when something is not suitable or right

      • Persuade - to try to change someone’s mind or behaviour

      Common misconception

      Sharing things is always dangerous.

      We can make healthy choices that reduce our risk. For example, only sharing with people we know offline. Never sharing embarrassing or inappropriate images.

      Teacher tip

      It's important to remind pupils that most social media platforms have a minimum age of 13+. Be aware that pupils will have varying experiences of being online and social media so it is important to guide discussion sensitively.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:manipulation,influencing someone’s emotions to make them do something

      influencing someone’s emotions to make them do something

      Correct Answer:tactic,the method to achieve something

      the method to achieve something

      Correct Answer:behaviour,the things that someone does and says

      the things that someone does and says

      Correct Answer:risk,something that could be dangerous

      something that could be dangerous

      Q2.
      Which are examples of personal information that shouldn't be shared online?

      Correct answer: our full name
      pet name
      Correct answer: address
      Correct answer: school name
      our hobbies and interests

      Q3.
      What is the definition of social media?

      an online conversation between multiple people
      a network connecting computers across the world
      Correct answer: websites and apps used to share words and images with other people
      the websites on the internet

      Q4.
      Which statements are true?

      Correct answer: Group chats can be risky places.
      Offline activities aren't important for our mental wellbeing.
      Correct answer: Social media can increase anxiety or depression if used unhealthily.
      Everything we see online is true.

      Q5.
      An online is someone we don't know online.

      Correct Answer: stranger

      Q6.
      A is a picture of the screen of a digital device.

      Correct Answer: screenshot, screen shot

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:share,to send or post words, sounds, images or videos online

      to send or post words, sounds, images or videos online

      Correct Answer:relationship,the connection between people

      the connection between people

      Correct Answer:motivation,the reason why someone does something

      the reason why someone does something

      Correct Answer:persuade,to try to change someone’s mind or behaviour

      to try to change someone’s mind or behaviour

      Q2.
      Which of these statements are false?

      Being online can be fun and connect us with others.
      It can be risky to share things online.
      Correct answer: It is safe to share inappropriate photos and videos online.
      Correct answer: There are no consequences when we post risky things online.

      Q3.
      Sharing things online is __________ dangerous.

      always
      Correct answer: sometimes
      never

      Q4.
      content can include things that are scary and meant for adults.

      Correct Answer: Inappropriate

      Q5.
      Which of these are tactics used to influence someone's behaviour?

      Correct answer: Someone giving you lots of information about themselves.
      Someone rarely giving you compliments.
      Someone not wanting to help you.
      Correct answer: Someone helping you so you feel you should help them.

      Q6.
      People may use tactics to persuade someone to trust them or share something.

      Correct Answer: manipulation

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: Deciding what to share online, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...