Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe tactics for identifying and resisting peer pressure.

      Key learning points

      1. We face many different pressures online.
      2. We may feel pressure to change how we look, our body, our lifestyle, what we do and how we use social media.
      3. Pressure can be caused by manipulation tactics, such as flattery, guilt-tripping and extortion.
      4. Pressure can come from people we know and strangers online.
      5. We should tell a trusted adult if someone is harassing or bullying us online, as they can can report and block people.

      Keywords

      • Peer pressure - when someone tries to persuade or force someone else to do something

      • Body image - how we feel about our physical appearance

      • Social media - websites and apps used to share words, images and videos with other people

      • Manipulation - when someone tries to influence someone's emotions to make them do something

      • Harass - to repeatedly bother, annoy or upset someone

      Common misconception

      Resisting peer pressure is easy.

      It can be very hard to go against what your friends tell you, especially if you like them. Learning to say no requires strength and practice. Good friends will respect your boundaries.

      Teacher tip

      It is important to emphasise that respecting boundaries goes both ways. Children should be encouraged to respect other people's boundaries as well as feel empowered to communicate their own.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:share,in this context, to send/post words, sounds, images or videos online
      Correct Answer:relationship,the connection between people
      Correct Answer:motivation,the reason why someone does something
      Correct Answer:persuade,to try to change someone’s mind or behaviour

      Q2.
      Which of these statements are true?

      Correct answer: Being online can be fun and connect us with others.
      Correct answer: It can be risky to share things online.
      It is safe to share inappropriate photos and videos online.
      There are no consequences when we post risky things online.

      Q3.
      Which version of the sentence is correct?

      Sharing things online is always dangerous.
      Correct answer: Sharing things online is sometimes dangerous.
      Sharing things online is never dangerous.

      Q4.
      What is a screenshot?

      a picture that has been deleted
      any picture taken by a digital device
      Correct answer: a picture of the screen of a digital device
      a picture posted online

      Q5.
      An online stranger is someone we do not know ...

      Correct Answer: offline, in real life

      Q6.
      Influencing someone’s emotions to make them do something is called ...

      Correct Answer: manipulation, manipulate, being manipulative

      5 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:peer pressure,when someone tries to persuade or force you to do something
      Correct Answer:social media,websites and apps used to share words, images and videos with others
      Correct Answer:manipulation ,influencing someone’s emotions to make them do something
      Correct Answer:harass,to repeatedly bother, annoy or upset someone

      Q2.
      What is body image?

      someone changing their body
      a picture of someone
      Correct answer: how we feel about our physical appearance

      Q3.
      Which of these statements are true?

      Correct answer: We may feel pressure to change how we look.
      Pressure can only come from people we know offline.
      Correct answer: We can feel pressure to change how we use social media.
      Resisting peer pressure is easy.

      Q4.
      What should we not do if someone is harassing us online?

      Correct answer: keep it to ourselves
      block them
      report them
      tell a trusted adult

      Q5.
      Pressure can be caused by tactics, such as flattery, guilt-tripping and extortion.

      Correct Answer: manipulation

      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: Peer pressure online, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...