Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the importance of a balanced diet and how to make healthy food choices.

      Key learning points

      1. Diet can affect our physical and mental health.
      2. Food is the fuel that helps our bodies to develop and grow.
      3. Having a healthy diet can help us to avoid some serious health problems.
      4. Drinking plenty of water is also an important part of a healthy diet.
      5. A balanced diet is made up of various food groups.

      Keywords

      • Diet - the kinds of foods a person eats

      • Health - how well your body and mind feel

      • Balanced - in this context, having different foods in the right amounts

      • Food group - a category of food

      Common misconception

      Children don't have any choice over what they eat.

      There are many circumstances where children can choose what they eat and where they are able to choose healthier options.

      Teacher tip

      Be aware of any pupils who may have a challenging relationship with food and be conscious to use judgement-free language when discussing the impact of an unhealthy diet. It may also be useful to familiarise yourself with resources available to children who struggle to access a healthy diet.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      We should aim to eat at least portions of fruits and vegetables every day.

      Correct Answer: five, 5

      Q2.
      Which of the following can have a negative effect on our teeth?

      milk
      Correct answer: sugar
      eggs
      vitamins

      Q3.
      Healthy eating provides the needed for growth and energy.

      caffeine
      Correct answer: nutrients
      taste

      Q4.
      Match the words with the correct definition.

      Correct Answer:physical activity,movement of the body that uses energy

      movement of the body that uses energy

      Correct Answer:hygiene,practices that help maintain health and prevent the spread of diseases

      practices that help maintain health and prevent the spread of diseases

      Correct Answer:routine,a regular way of doing things

      a regular way of doing things

      Correct Answer:rest,relaxation or sleep to allow the body and mind to recover

      relaxation or sleep to allow the body and mind to recover

      Q5.
      is a natural state of rest for the body and mind that helps us stay healthy and happy.

      Correct Answer: Sleep, Sleeping

      Q6.
      Which statements are true?

      Healthy foods never taste nice.
      Correct answer: Exercise can be a fun part of our daily routines.
      We should never eat sugary foods or foods high in fat.
      Correct answer: It's important to eat a variety of different foods to stay healthy.

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to the correct definition.

      Correct Answer:diet,the kinds of foods a person eats

      the kinds of foods a person eats

      Correct Answer:health,how well your body and mind feel

      how well your body and mind feel

      Correct Answer:balanced,in this context, having different foods in the right amounts

      in this context, having different foods in the right amounts

      Q2.
      What is a food group?

      foods which taste similar
      foods we shouldn't eat
      Correct answer: a category of food
      the only food we can eat

      Q3.
      Which of these are potential consequences of an unbalanced diet?

      Correct answer: issues with weight
      Correct answer: type 2 diabetes
      better sleep
      Correct answer: heart disease
      improved memory

      Q4.
      Which statements are true?

      Correct answer: Diet can affect our physical and mental health.
      Children don't have any choice over what they eat.
      Correct answer: Food helps our body to develop and grow.
      Water is not part of a healthy diet.

      Q5.
      Which food group is missing from the eatwell place categories? 1. protein 2. starchy foods 3. high fat and sugar foods 4. milk and dairy

      Correct Answer: fruit and vegetables, fruit and veg, vegetables and fruit, fruits and vegetables, vegetables and fruits

      Q6.
      Match the foods to the correct food group.

      Correct Answer:broccoli,fruit and vegetables

      fruit and vegetables

      Correct Answer:chicken,protein

      protein

      Correct Answer:milk,dairy products

      dairy products

      Correct Answer:rice,starchy foods

      starchy foods

      Correct Answer:ice cream,foods high in sugar and/or fat

      foods high in sugar and/or fat


      To help you plan your 6 RSHE (PSHE) lesson on: Creating a healthy meal, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...