Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How does the rule of law help people live together in society?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what the rule of law is and how it helps people live fairly and safely together in society.

      Key learning points

      1. The rule of law means that everyone, including people in power, must follow the law.
      2. Laws explain what behaviour is fair and acceptable, helping people understand their rights and responsibilities.
      3. Laws help stop problems before they happen and help people live and work together.
      4. People can get help if they have a problem or if a law is broken.

      Keywords

      • Laws - important rules, usually made by Parliament

      • Rule of law - everyone must follow the same laws, including those in power, it ensures fairness and justice for all

      Common misconception

      The rule of law only matters when something goes wrong.

      The rule of law helps people behave fairly every day and helps prevent problems before they start.

      Teacher tip

      Use everyday examples to show that laws help everyone behave fairly and stay safe, not just punish people when something goes wrong.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of upsetting content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A special instruction that tells what we are and are not allowed to do in different places is called a .

      Correct Answer: rule

      Q2.
      What is a law?

      a reward we get for being good
      Correct answer: an important legal rule we must follow
      a choice to do whatever we want

      Q3.
      Which of these is a rule?

      Correct answer: Put your hands up to answer a question.
      Eat ice cream every day.
      Helicopters can fly.
      Shoes go on your feet.

      Q4.
      Fill the gap to complete the statement. Having rules helps things be more organised. For example, when lots of people want to have a go at something, they know whose it is next.

      Correct Answer: turn

      Q5.
      Match the rule or law to the place you might find it.

      Correct Answer:Wear a helmet.,on a bike or scooter
      Correct Answer:Year 5 gets the footballs on Fridays.,school
      Correct Answer:Brush your teeth before bed.,home
      Correct Answer:You must be taller than this to ride.,theme park

      Q6.
      Rearrange these words to make a sentence about who could help if rules are broken.

      1 - If a
      2 - rule
      3 - is broken,
      4 - a
      5 - trusted adult
      6 - can
      7 - help.

      6 Questions

      Q1.
      Finish the sentence. The rule of means that everyone, including people in charge, must follow the law.

      Correct Answer: law

      Q2.
      Fill in the missing word to complete the sentence. The document, Magna , helped start the idea that everyone must follow the law, no matter who you are.

      Correct Answer: Carta

      Q3.
      Which of these is an example of people following the rule of law?

      choosing rules only for friends
      ignoring laws when convenient
      Correct answer: all drivers stop at red lights

      Q4.
      Which of these is a right that laws protect?

      Correct answer: being treated fairly
      choosing which game you want to play whenever you want
      only adults having safety rules

      Q5.
      Match the examples to why they are laws.

      Correct Answer:using headlights on cars at night,keeps people safe
      Correct Answer:access for wheelchair users,makes sure people are treated fairly
      Correct Answer:fire escape plan,stops problems before they happen

      Q6.
      Put these in order of what might happen when someone breaks a law.

      1 - The law is broken.
      2 - A trusted adult or the police helps.
      3 - The person may face consequences.
      4 - The law protects everyone’s rights.

      To help you plan your all rule of law lesson on: How does the rule of law help people live together in society?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...