Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how nutritionists carry out tests and make observations to help us make healthy choices.

      Key learning points

      1. Scientists who study food and how it works in your body are called nutritionists.
      2. Nutritionists carry out tests and make observations of the food we eat.
      3. Nutritionists share their results with food companies and schools to encourage healthy choices.

      Keywords

      • Healthy - The health of a living thing is how well or ill it is. A healthy diet keeps a person or animal well.

      • Nutritionist - A nutritionist is a scientist who studies food and how it works in your body.

      • Observe - To observe is to look very closely and use other senses too.

      • Choice - A choice is the act of picking or choosing something.

      • Result - The result of a test is what happened or what was found out.

      Common misconception

      All fat in the diet can cause ill health.

      Explanation that humans need some fat in their diet but that they should not eat large amounts of fat regularly if they want to have a healthy diet.

      Teacher tip

      Pupils should choose which foods to test. Discuss which foods they think contain a lot, a little, or no fat. They can then check whether their knowledge is correct by testing these foods. This lesson contains a diagnostic question on slide 15 & 16 - see additional materials for further guidance.

      Equipment

      Paper, foods containing different amounts of fat such as a tomato, cheese, chocolate spread, crisps, bread and a sausage. Check for any allergies and adjust foods to be used accordingly.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why is food important for humans?

      Food makes people happy.
      Food makes us thirsty so we drink more water.
      Correct answer: Food gives humans energy and helps them to stay alive.

      Q2.
      How can these foods help a human's body?

      Correct Answer:dairy,can help to keep bones, teeth and nails healthy
      Correct Answer:meat, fish and soya,can help your body to grow and repair
      Correct Answer:cereals, rice and potatoes,can help humans to keep active and do things like running

      Q3.
      What is an amount?

      Correct answer: An amount is how much of something there is.
      An amount is a big hill.
      An amount is a type of fruit.

      Q4.
      This food triangle shows that the largest portion of food that humans should eat is ...

      An image in a quiz
      milk and dairy.
      foods with a lot of fats or sugar.
      Correct answer: fruit and vegetables.

      Q5.
      This food triangle shows that the smallest portion of food that humans should eat is ...

      An image in a quiz
      milk and dairy.
      meat, fish, eggs and beans.
      Correct answer: foods with a lot of fats or sugar.

      Q6.
      Why is it important for humans to eat the right amounts of different foods?

      Correct answer: To eat a healthy diet.
      To eat the same amount of different foods.
      To eat the foods that they like.

      6 Questions

      Q1.
      A nutritionist is a scientist that studies .

      Correct Answer: food, nutrition

      Q2.
      What skill do nutritionists use when they look closely at foods?

      Correct answer: observation
      sorting
      comparing

      Q3.
      How do nutritionists find out more about food?

      Correct answer: They test it.
      They write about it.
      They draw it.

      Q4.
      What do we call the information that we learn from a test?

      equipment
      Correct answer: results
      observing

      Q5.
      What do nutritionists do with the results of their tests?

      Correct answer: They share them with food companies and schools.
      They write them down and keep them secret.
      They share them with their friends.

      Q6.
      Look at the results from Lucas' test. Which food contains the most fat?

      sausage
      bread
      Correct answer: crisp

      To help you plan your 2 science lesson on: Food scientists, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...