Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How pulleys can help us

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how pulleys can make difficult work easier.

      Key learning points

      1. A pulley is a simple mechanism or machine, used in everyday life, which is useful for lifting things.
      2. A pulley often consists of a wheel with a groove, through which a string or rope runs.
      3. The object you are lifting is called the load, and the force you apply to make an object move is called the effort.
      4. Some pulleys make it easier because they change the direction of the force needed to lift an object.
      5. Some pulleys make it easier to lift an object because they decrease the effort or force needed.

      Keywords

      • Pull - A pull is a force that brings an object closer.

      • Pulley - A pulley is a simple mechanism or machine which is useful for lifting things.

      • Load - The load is the object being lifted.

      • Effort - The effort is the force needed to do a job.

      • Force - A force is a push or a pull. Forces can make objects move, slow down, change direction or change shape.

      Common misconception

      All pulleys have the wheel attached to a ceiling.

      Examples will be given of different types of simple pulleys.

      Teacher tip

      Encourage children to notice how pulleys make everyday life easier and investigate the different ways in which they can make it easier to lift a load.

      Equipment

      See additional resources.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do pull forces do?

      move objects further away
      Correct answer: move objects closer
      keep objects in the same position

      Q2.
      Which of these activities involve a push force?

      brushing hair
      Correct answer: turning on a switch
      Correct answer: walking

      Q3.
      Gravity is the force that attracts or objects to Earth.

      Correct Answer: pulls, pull

      Q4.
      A seesaw is an example of what type of simple machine or mechanism?

      Correct Answer: lever, Lever, a lever

      Q5.
      When you use a lever, what do you call the force used to move an object.

      the push
      Correct answer: the effort
      the pull
      the load

      Q6.
      What is the name given to the thing you lift using a lever?

      Correct Answer: load, the load, Load, The load

      6 Questions

      Q1.
      A is a simple mechanism or machine, involving a wheel and rope or chain, which is useful for lifting things.

      Correct Answer: pulley, Pulley

      Q2.
      What is the word used to describe the force you apply when using a pulley to lift something?

      Correct Answer: effort, Effort, the effort, The effort

      Q3.
      Which of these images shows a correctly labelled pulley?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q4.
      Which of these pieces of equipment can often use pulleys?

      wheelbarrow
      Correct answer: elevator or lift
      Correct answer: garage door

      Q5.
      Which of these pulleys does not change the direction of the effort needed to lift the load?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q6.
      How does this pulley make it easier to lift the load?

      An image in a quiz
      Correct answer: It changes the direction of the effort needed to lift the load.
      It changes the amount of effort needed to lift the load.

      To help you plan your 5 science lesson on: How pulleys can help us, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...