Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Are you from Spain? intonation questions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use intonation questions, 'soy' and 'eres' to talk about names, general traits and origin.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The vowel sounds [a] [e] [i] [o] and [u] can be practised by listening and distinguishing them.
      2. The verb 'ser' means to be, being when talking about general traits and where people are from.
      3. 'Eres' means 'you are' when talking about general traits and where you are from.
      4. Raising the pitch of your voice makes statements into intonation or yes/no questions.

      Keywords

      • Vowels - letters [a], [e], [i], [o] and [u]

      • Intonation question - how the voice rises at the end of a question in Spanish

      • Eres - part of the verb 'to be, being' meaning 'you are'

      Common misconception

      'Eres' and 'eres de' mean the same thing.

      'Eres' means 'you are' and it is usually followed by a name or an adjective. 'Eres de' means 'you are from' and it is followed by a country.

      Teacher tip

      The teacher might want to bring to class more pictures of famous people for students to describe orally or write about.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How would you greet someone in Spanish?

      Correct Answer: Hola, buenos días, buenas tardes

      Q2.
      When do we use the verb 'estar'?

      for general traits and origin
      Correct answer: for location, temporary state or mood

      Q3.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:tranquilo,calm (m)
      Correct Answer:feliz,happy (m, f)
      Correct Answer:nervioso,nervous (m)
      Correct Answer:serio,serious (m)
      Correct Answer:curiosa,curious (f)
      Correct Answer:rápida,fast (f)

      Q4.
      Choose the correct ending for this sentence: 'Estoy .'

      Correct answer: en clase
      Correct answer: triste
      de España
      jueves
      Correct answer: en Inglaterra

      Q5.
      Choose the correct translation of 'Eres de España.'

      I am from Spain.
      Correct answer: You are from Spain.
      He is from Spain.

      Q6.
      How would you say 'I am from England'?

      Correct Answer: Soy de Inglaterra., soy de Inglaterra

      6 Questions

      Q1.
      Match the English to the Spanish.

      Correct Answer:happy,feliz
      Correct Answer:serious,serio
      Correct Answer:I am ,soy
      Correct Answer:today,hoy
      Correct Answer:you are ,eres
      Correct Answer:where?,¿dónde?

      Q2.
      What is the opposite of 'lento'?

      triste
      elegante
      curioso
      Correct answer: rápido
      tranquilo

      Q3.
      What punctuation do we include in a Spanish question?

      ¡!
      .
      Correct answer: ¿?
      ?

      Q4.
      How do we use our voice to ask a question in Spanish?

      When we see ¿? we lower our voice at the end of the sentence.
      Correct answer: When we see ¿? we raise our voice at the end of the sentence.
      When we see ¿? we read the sentence as any other statement.

      Q5.
      Transform this sentence into a question: 'Eres de España.'

      Correct Answer: ¿Eres de España?

      Q6.
      Put the words in the correct order to say 'You are from England and you are calm.'

      1 - Eres
      2 - de
      3 - Inglaterra
      4 - y
      5 - eres
      6 - tranquila.

      To help you plan your 3 Spanish lesson on: Are you from Spain? intonation questions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...