Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What someone else has: 'tiene'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use 'tiene' with nouns to understand about the belongings someone else has. I can recognise, pronounce and read aloud new words with [ci].

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Sound-symbol correspondence [ci] sounds different in Spanish and English and benefits from frequent practice.
      2. 'tiene' is part of the verb 'tener' and means 'she, he, or it has'.
      3. 'tiene' is useful for communicating about the belongings someone else has. For example, 'tiene una bicicleta'.

      Keywords

      • [ci] - sound-symbol correspondence

      • Tiene - Spanish verb meaning ‘she, he, it has’ and just 'has'

      Common misconception

      Spanish verbs always need pronouns, like in English ,to convey the person doing the action.

      Spanish verbs don't always need pronouns. When 'tiene' follows a name or noun it just means 'has'. Otherwise 'tiene' refers to the 'she', 'he' or 'it' that is the subject of the sentence and means 'she, he, it has'.

      Teacher tip

      To make the most of short read aloud activities, teachers may consider a solo-duo-ensemble cycle whereby pupils say the words three times: once to themselves, once to a partner and once all together.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which Spanish number has both hard and soft 'c' sounds?

      cuatro (4)
      doce (12)
      Correct answer: catorce (14)

      Q2.
      ¿Qué es 'una mochila'?

      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q3.
      ¿Qué es 'un cuaderno'?

      An image in a quiz
      An image in a quiz
      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q4.
      Write the correct Spanish indefinite article 'a/an'. fruta.

      Correct Answer: una

      Q5.
      ¿Qué es 'I have a phone from England'?

      1 - Tengo
      2 - un
      3 - teléfono
      4 - de
      5 - Inglaterra

      Q6.
      ¿Qué es 'Having a pen from Spain is fantastic'?

      1 - Tener
      2 - un
      3 - bolígrafo
      4 - de
      5 - España
      6 - es
      7 - fantástico

      6 Questions

      Q1.
      Read aloud. 'Celeste tiene doce cucarachas en la cocina.' How many 'c's sound like the 'c' in 'decir' and 'centro'?

      Correct answer: 3
      4
      5

      Q2.
      What does the sentence 'Soy de Inglaterra' mean?

      Correct Answer: I am from England, I'm from England

      Q3.
      Match the Spanish and English meanings.

      Correct Answer:una cama,a bed
      Correct Answer:una bicicleta,a bicycle
      Correct Answer:un cuaderno,an exercise book
      Correct Answer:una amiga,a female friend
      Correct Answer:un amigo,a male friend
      Correct Answer:un gato,a cat

      Q4.
      Write one word for 'she, he, it has' in Spanish.

      Correct Answer: tiene

      Q5.
      Tengo gato. (I have a cat)

      Correct Answer: un

      Q6.
      Tiene cama. (She, he, it has a bed)

      Correct Answer: una

      To help you plan your 3 Spanish lesson on: What someone else has: 'tiene', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...