Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can talk about what I and others do together in their free time using the irregular verbs 'dar' and 'querer'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The suffix '-tion' at the end of an English word is often '-ción' in Spanish; all '-ción' words are feminine.
      2. '-ción' words lose the accent in the plural form; this is because the stress now falls on the penultimate syllable.
      3. The verb 'dar' means 'to give, giving'; its plural 'we' form is 'damos'.
      4. The verb 'querer' means 'to want, wanting'; its plural 'we' form is 'queremos'.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning or how it is used, e.g. 'educate' → 'education'

      • Irregular verb - a verb that does not follow the regular rules

      • Dar - -ar irregular verb meaning 'to give, giving'

      • Querer - -er irregular verb meaning 'to want, wanting'

      Common misconception

      All the words ending in '-ción' and '-ciones' must have an accent.

      If a word ends in 'n' or 's' and has final syllable stress, it must have an accent, e.g. 'la opción'. However, if a word ending in 'n' or 's' has penultimate syllable stress, it does not need an accent, e.g. 'las opciones'.

      Teacher tip

      The teacher might want to ask students to create their own flashcards, so that they can use them to revise the vocabulary little and often.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:querer,to want, wanting
      Correct Answer:dar,to give, giving
      Correct Answer:compartir,to share, sharing
      Correct Answer:describir,to describe, describing
      Correct Answer:elegir,to choose, choosing
      Correct Answer:imprimir,to print, printing

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:diálogo (m),dialogue
      Correct Answer:gente (f),people
      Correct Answer:contento,happy, content
      Correct Answer:ahora,now
      Correct Answer:así,like this
      Correct Answer:según,according to

      Q3.
      Order the words logically.

      1 - primero
      2 - segundo
      3 - tercero

      Q4.
      Order the words to say: 'I choose my own book'.

      1 - elijo
      2 - mi
      3 - propio
      4 - libro

      Q5.
      Write in English: 'Quiero las entradas'.

      Correct Answer: I want the tickets.

      Q6.
      Write in Spanish: 'I give a gift'.

      Correct Answer: Doy un regalo., Yo doy un regalo.

      6 Questions

      Q1.
      The suffix ' ' at the end of an English word is often '-ción' in Spanish.

      Correct Answer: tion

      Q2.
      Which words are spelled correctly?

      opcion
      Correct answer: intención
      Correct answer: traducciones
      estaciónes

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:dar,to give, giving
      Correct Answer:doy,I give
      Correct Answer:das,you give
      Correct Answer:damos,we give

      Q4.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:querer,to want, wanting
      Correct Answer:quiero,I want
      Correct Answer:quieres,you want
      Correct Answer:queremos,we want

      Q5.
      Write in Spanish: 'You give support'.

      Correct Answer: Das apoyo., Tú das apoyo.

      Q6.
      Write in Spanish: 'We want encouragement'.

      Correct Answer: Queremos ánimo., Nosotros queremos ánimo., Nosotras queremos ánimo.

      To help you plan your 8 Spanish lesson on: Free time: what people do, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...