Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How people feel: idiomatic uses of 'dar' + noun

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the irregular verb 'dar' to say how something makes people feel.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The verb 'dar' means 'to give, giving'. It is an irregular verb in its 1st person singular 'I' form, 'doy'.
      2. The other present tense forms of 'dar' are regular.
      3. The verb 'dar' can also be used to describe how something makes people feel. English uses 'to be' + adjective for this.
      4. These 'dar' + noun expressions are idioms, i.e. not translated word-for-word.

      Keywords

      • Irregular verb - a verb that does not follow the regular rules

      • Dar - -ar irregular verb meaning 'to give, giving'

      • Idiom - a phrase or expression whose meaning we don't translate word-for-word, e.g. 'it's raining cats and dogs'

      Common misconception

      The verb 'dar' always translates as 'to give, giving'.

      The verb 'dar' means 'to give, giving' but can also translate as 'to be' + adjective when describing how something makes people feel.

      Teacher tip

      The teacher might want to show the words one-by-one in A1.

      Equipment

      Pupils need a copy of the words in activity A1.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      An is an expression which cannot be translated word-for-word.

      Correct Answer: idiom

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:describir,to describe, describing
      Correct Answer:imprimir,to print, printing
      Correct Answer:finalmente,finally
      Correct Answer:generalmente,generally
      Correct Answer:seguro,sure, safe
      Correct Answer:listo,ready, clever

      Q3.
      Match the opposites.

      Correct Answer:corto,largo
      Correct Answer:contento,triste
      Correct Answer:limpio,sucio
      Correct Answer:precioso,feo

      Q4.
      Which word means 'maybe'?

      igual
      malo
      último
      Correct answer: quizás
      según

      Q5.
      Order the words to say: 'Choosing an animal is important and I am choosing a dog'.

      1 - elegir
      2 - un animal
      3 - es
      4 - importante
      5 - y
      6 - elijo
      7 - un perro

      Q6.
      Write in Spanish: 'I give a book'.

      Correct Answer: Doy un libro., Yo doy un libro.

      6 Questions

      Q1.
      What does 'así que' mean?

      however
      Correct answer: therefore
      sometimes
      according to
      maybe

      Q2.
      Which words are synonyms?

      alegría
      ánimo
      apoyo
      Correct answer: pena
      Correct answer: tristeza

      Q3.
      'A step to the left'. Choose the correct translation.

      un paso a la derecha
      Correct answer: un paso a la izquierda
      un paso adelante
      un paso atrás

      Q4.
      'Las intenciones vergüenza'. Choose the correct verb.

      dar
      doy
      das
      da
      Correct answer: dan

      Q5.
      Write in English: 'el diálogo da rabia'.

      Correct Answer: The dialogue is infuriating.

      Q6.
      Write in Spanish: 'the film is funny'. Use the verb 'dar'.

      Correct Answer: La película da risa.

      To help you plan your 8 Spanish lesson on: How people feel: idiomatic uses of 'dar' + noun, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...