Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Free time activities: -er and -ir verbs 1st person singular

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the first person singular of -er and -ir verbs to contrast what I and others do.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound-symbol correspondence (SSC) [ge] is pronounced as in 'gente', [gi] as in 'imaginar'.
      2. Some Spanish infinitives end in -er and -ir.
      3. The verb ending changes depending on who the verb refers to.
      4. To mean 'I' with an -er/-ir verb, the ending is -o; this is called the first person singular.

      Keywords

      • First person singular - form of pronouns and verbs used to refer to yourself (I)

      • -er verb - a verb whose infinitive form ends in -er

      • -ir verb - a verb whose infinitive form ends in -ir

      Common misconception

      The verb ending -o means 'I' but only if you're a boy or man.

      For regular verbs, the 'I' verb form always ends in 'o'. Verb endings match the person, but don't change for gender, so 'hablo' means 'I speak' for everyone. It is adjectives that change ending -o to -a to describe a girl or woman.

      Teacher tip

      A lesson or part of a lesson could be dedicated to the cultural topic of Maradona from the short taster in this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:agosto,August
      Correct Answer:Francia,France
      Correct Answer:mar,sea
      Correct Answer:vacaciones,holidays

      Q2.
      Match the English and Spanish.

      Correct Answer:to enjoy, enjoying,disfrutar
      Correct Answer:July,julio
      Correct Answer:mountain,montaña
      Correct Answer:to travel, traveling,viajar

      Q3.
      Which word is not an adjective?

      alto
      Correct answer: campo
      junto
      solo

      Q4.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:buscar,to search, searching
      Correct Answer:descansar,to rest, resting
      Correct Answer:llevar,to carry, carrying
      Correct Answer:trabajar,to work, working

      Q5.
      Which pronoun is in the first person singular?

      Correct answer: I
      she
      we
      you

      Q6.
      Write the first person present tense singular form of 'hablar'.

      Correct Answer: hablo, yo hablo

      5 Questions

      Q1.
      How do you say 'animal' in Spanish?

      Correct Answer: animal

      Q2.
      What do Spanish verb infinitives end in?

      Correct answer: -ar
      Correct answer: -er
      Correct answer: -ir
      -or
      -ur

      Q3.
      What is the first person singular ending for regular -er/-ir verbs?

      -a
      -e
      -i
      Correct answer: -o
      -u

      Q4.
      Which first person singular verb forms come from an -er/-ir infinitive?

      habla
      Correct answer: bebe
      Correct answer: vive
      monta

      Q5.
      In Spanish, do not change for gender.

      nouns
      Correct answer: verbs
      adjectives

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: Free time activities: -er and -ir verbs 1st person singular, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...