Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lifestyle choices: -er and -ir verb infinitives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and use -er and -ir verbs to talk about what someone else does and what it is good to do in everyday life.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Revisiting vocabulary frequently alone or with a partner deepens word knowledge.
      2. The 3rd person singular ending for -er and -ir verbs is -e.
      3. The 3rd person singular form of the verb refers to she, he or it.
      4. It is important when speaking to enunciate the difference between infinitive and 3rd person singular verbs.

      Keywords

      • -er verb - a verb whose infinitive form ends in -er

      • -ir verb - a verb whose infinitive form ends in -ir

      • Infinitive - form of the verb giving its general meaning, with no subject or tense

      • 3rd person singular - form of pronouns and verbs used to refer to another person

      Common misconception

      The best way to learn vocabulary is to repeat the words and their meaning in your mind.

      A method like look, say, cover, write, check can be more effective when learning vocabulary.

      Teacher tip

      More information and media could be added to the lesson to explore the life and career of Caterine Ibargüen.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:beber,to drink, drinking

      to drink, drinking

      Correct Answer:comer,to eat, eating

      to eat, eating

      Correct Answer:leer,to read, reading

      to read, reading

      Correct Answer:vivir,to live, living

      to live, living

      Q2.
      Which of these is an infinitive?

      bebes
      habla
      miro
      Correct answer: hacer
      estoy

      Q3.
      Place the verb forms in this order: 1st person singular, 2nd person singular, 3rd person singular, 1st person plural.

      1 - soy
      2 - eres
      3 - es
      4 - somos

      Q4.
      How do you say 'crazy (m)' in Spanish?

      Correct Answer: loco

      Q5.
      Which of these is not an adjective?

      aburrido
      claro
      Correct answer: como
      oscuro
      hablo

      Q6.
      Translate into Spanish: 'She is tanned and happy.'

      Correct Answer: Es morena y feliz., Ella es morena y feliz., Es morena y contenta., Ella es morena y contenta.

      6 Questions

      Q1.
      Order the steps of the vocabulary learning method.

      1 - look
      2 - say
      3 - cover
      4 - write
      5 - check

      Q2.
      Place the verb forms in this order: infinitive, 1st person singular, 2nd person singular, 3rd person singular.

      1 - hacer
      2 - hago
      3 - haces
      4 - hace

      Q3.
      What do you need to complete this sentence?: 'Es bueno fruta todos los días.'

      3rd person singular (come)
      Correct answer: an infinitive (comer)
      1st person singular (como)
      nothing

      Q4.
      What is the 3rd person singular verb form of 'vivir'?

      Correct Answer: vive, él vive, ella vive

      Q5.
      Write the missing Spanish verb: 'Daniel agua'.

      Correct Answer: bebe

      Q6.
      Translate into Spanish: 'She does exercise'.

      Correct Answer: Hace ejercicio., Ella hace ejercicio.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: Lifestyle choices: -er and -ir verb infinitives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...