Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      A friend in another school: 'poder', 'puedo', 'puede'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can talk about what I and a friend in another school are able to do.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. The sound [u] is pronounced as in 'universo'.
      2. The verb 'poder' means to be able/can'.
      3. 'Puedo' means 'I am able to/can' and 'puede' means she, he, it is able/can'.
      4. The verb 'poder' is followed by an infinitive.

      Keywords

      • [u] - pronounced as in the word ‘universo’

      • Modal verb - verb of necessity or possibility used with a 2nd verb in the infinitive e.g., must, can, want

      • Poder - the modal verb that means to be able to/can. ‘Puedo’ means ‘I can/I’m able to’ and ‘puede’ means ‘she, he, it can/is able to’

      Common misconception

      The stem of the 'I, you, she/he/it' form of the verb 'poder' is spelt exactly the same as the infinitive.

      The infinitive is 'poder' but when we conjugate the verb, the spelling changes for the 'I, you, she/he/it' form. 'Puedo' means 'I can', 'puedes' means 'you can' and 'puede' means 'she/he/it can.'

      Teacher tip

      As a follow up speaking activity, the teacher might want to ask students to share with the class the thigs they can do in the classroom.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following verbs mean 'to do/to make'?

      caminar
      tener
      estudiar
      Correct answer: hacer
      trabajar

      Q2.
      Match the first three conjugations of the verb 'hacer'.

      Correct Answer:hago,I

      I

      Correct Answer:haces,you

      you

      Correct Answer:hace,she, he, it

      she, he, it

      Q3.
      Match the English to the Spanish.

      Correct Answer:deberes,homework

      homework

      Correct Answer:escuela,school

      school

      Correct Answer:dibujo,drawing

      drawing

      Correct Answer:equipo,team

      team

      Correct Answer:película,film

      film

      Correct Answer:chino,Chinese

      Chinese

      Q4.
      Which of the following question words means 'how much'?

      ¿dónde?
      ¿qué?
      ¿cuál?
      ¿cuándo?
      Correct answer: ¿cuánto?

      Q5.
      Choose the correct verb form to say 'I spend time with my family'. tiempo con mi familia.

      pasar
      pasa
      Correct answer: paso
      pasas
      pasamos

      Q6.
      How do you say in Spanish?: 'We rest in the bed.'

      Correct Answer: Descansamos en la cama.

      6 Questions

      Q1.
      Which verb is a modal verb?

      preparar
      participar
      preguntar
      pedir
      Correct answer: poder

      Q2.
      Match the Spanish to the English.

      Correct Answer:participar,to participate, participating

      to participate, participating

      Correct Answer:preguntar,to ask, asking

      to ask, asking

      Correct Answer:pedir,to ask for, asking for

      to ask for, asking for

      Correct Answer:cambiar,to change, changing

      to change, changing

      Correct Answer:jugar,to play, playing

      to play, playing

      Correct Answer:poder,to be able to/can

      to be able to/can

      Q3.
      Choose the correct verb to complete this sentence: ' un favor es normal.'

      preguntar
      Correct answer: pedir
      poder
      jugar

      Q4.
      Choose the correct verb to complete this sentence: 'Es bueno participar en clase.'

      participo
      Correct answer: poder
      puedo
      puede

      Q5.
      How would you say 'I can play with the family.'?

      Correct Answer: Puedo jugar con la familia.

      Q6.
      Translate into Spanish: 'She can/is able to ask for help.'

      Correct Answer: Puede pedir ayuda.

      To help you plan your 7 Spanish lesson on: A friend in another school: 'poder', 'puedo', 'puede', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...