Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Aprender un idioma: 'hay que', 'se puede', 'se necesita', 'se debe'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make suggestions about how to learn Spanish using 'hay que', 'se debe', 'se puede' and 'se necesita'.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Impersonal verbs don’t refer to a particular person or thing.
      2. Common impersonal verb phrases in Spanish are 'hay que', 'se puede', 'se necesita' and 'se debe'.
      3. To make suggestions to someone, use 'hay que', 'se puede', 'se necesita' or 'se debe' followed by an infinitive verb.
      4. Passive sentences focus on what is done rather than who does it.
      5. In Spanish, passive sentences can be formed using reflexive pronoun 'se' + 3rd person singular or plural verb.

      Keywords

      • Impersonal verb - verb that doesn't refer to a particular person or thing

      • Se - pronoun used for impersonal verbs and also in reflexive passive constructions

      • Infinitive - form of the verb giving its general meaning, with no subject or tense

      • Passive - grammatical construction that focuses on what is done rather than who does it

      Common misconception

      To mean 'you' in an impersonal, general sense use 'tú'.

      'Tú' means 'you' when directed at a specific person. To mean 'you' in an impersonal, general sense use 'se' e.g. 'se puede' (you can).

      Teacher tip

      Learning Cycle 3 contains Higher Tier grammar. Task B1a provides a good opportunity for the use of mini-whiteboards to check students' translations in real time.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which word means 'there'?

      Correct answer: ahí
      hay
      típico
      tarde
      todo

      Q2.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:aprender,to learn, learning

      to learn, learning

      Correct Answer:jugar,to play, playing

      to play, playing

      Correct Answer:hacer,to do, doing

      to do, doing

      Correct Answer:practicar,to practise, practising

      to practise, practising

      Correct Answer:publicar,to publish, publishing

      to publish, publishing

      Correct Answer:usar,to use, using

      to use, using

      Q3.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:baloncesto (m),basketball

      basketball

      Correct Answer:deberes (mpl),homework

      homework

      Correct Answer:frase (f),sentence

      sentence

      Correct Answer:papel (m),paper

      paper

      Correct Answer:peligro (m),danger

      danger

      Correct Answer:pregunta (f),question

      question

      Q4.
      Order the words to say: 'I don't like going to the theme park'.

      1 - no
      2 - me
      3 - gusta
      4 - ir
      5 - al
      6 - parque
      7 - temático

      Q5.
      Write in English: 'trabajamos en un laboratorio'.

      Correct Answer: We work in a laboratory., We work in a lab.

      Q6.
      Write in Spanish: 'they do an exercise'.

      Correct Answer: Hacen un ejercicio., Ellos hacen un ejercicio., Ellas hacen un ejercicio.

      6 Questions

      Q1.
      Which phrases mean 'you must' in general?

      Correct answer: hay que
      Correct answer: se debe
      tú debes
      se necesita
      se puede

      Q2.
      Order the words to say: 'you can revise the words with friends'.

      1 - se
      2 - puede
      3 - repasar
      4 - las
      5 - palabras
      6 - con
      7 - amigos

      Q3.
      Match the sentence halves.

      Correct Answer:se vende,comida

      comida

      Correct Answer:se necesita,ayuda

      ayuda

      Correct Answer:se construye,una escuela

      una escuela

      Correct Answer:se venden,revistas

      revistas

      Correct Answer:se necesitan,profesores

      profesores

      Correct Answer:se construyen,casas

      casas

      Q4.
      Write in English: 'se sirve desayuno'.

      Correct Answer: Breakfast is served.

      Q5.
      Write in Spanish: 'you can read the text'. Use an impersonal verb.

      Correct Answer: Se puede leer el texto.

      Q6.
      Write in Spanish: 'you must not take drugs'. Use an impersonal verb.

      Correct Answer: No se debe tomar drogas.

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Aprender un idioma: 'hay que', 'se puede', 'se necesita', 'se debe', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...