Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Después del colegio: extended writing

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a detailed description of after-school experiences using a range of features.

      Vocabulary and transcripts for this lessons

      Key learning points

      1. Preterite endings for -er/-ir verbs are -í, -iste, -ió (singular persons) and -ieron (third person plural).
      2. A detailed description often has a wide range of features.
      3. We can also use longer texts to enrich vocabulary and style and ensure we include varied and interesting language.

      Keywords

      • Preterite - a tense used for events completed in the past

      Common misconception

      All the singular persons of -ar, -er, and -ir verbs in the preterite have an accent.

      Only the 'I' and 'she, he, it' forms have an accent. For -ar verbs, the endings are -é and -ó; for -er and -ir verbs the endings are -í and -ió.

      Teacher tip

      Teachers can allocate time for students to practise B3 in pairs (asking and answering the questions).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:santo,holy, saint, Saint's Day

      holy, saint, Saint's Day

      Correct Answer:cristiano,Christian

      Christian

      Correct Answer:la escena,scene

      scene

      Correct Answer:ser,being (n)

      being (n)

      Correct Answer:engañar,to trick, deceive

      to trick, deceive

      Correct Answer:los servicios,toilets

      toilets

      Q2.
      Select the time phrases.

      Correct answer: siempre
      Correct answer: el año pasado
      me da igual
      Correct answer: al día siguiente
      cada representación

      Q3.
      Which sentences are in the preterite?

      Correct answer: No pudiste encontrar la salida.
      Jacob usa una silla de ruedas.
      La entrada está en la cuarta planta.
      Correct answer: No tuve la culpa.
      Correct answer: Escribí con un bolígrafo.

      Q4.
      Match the endings with the correct person for -ar verbs in the preterite.

      Correct Answer:yo,

      Correct Answer:,-aste

      -aste

      Correct Answer:él, ella,

      Q5.
      Match the endings with the correct person for -er and -ir verbs in the preterite.

      Correct Answer:yo,

      Correct Answer:,-iste

      -iste

      Correct Answer:él, ella,-ió

      -ió

      Q6.
      Order the words to say in Spanish: 'Yesterday I lost an object but you found it.'

      1 - ayer
      2 - perdí
      3 - un objeto
      4 - pero
      5 -
      6 - lo
      7 - encontraste

      6 Questions

      Q1.
      Match the Spanish and English.

      Correct Answer:distinto,distinct, different

      distinct, different

      Correct Answer:la entrada,entrance, ticket

      entrance, ticket

      Correct Answer:lleno,full

      full

      Correct Answer:el público,audience

      audience

      Correct Answer:la piedra,stone, rock

      stone, rock

      Correct Answer:leyendo,reading

      reading

      Q2.
      Which words are conjunctions?

      Correct answer: mientras
      Correct answer: aunque
      Correct answer: en cambio
      en medio
      el banco

      Q3.
      Match the pronoun or name with the correct verb.

      Correct Answer:yo,subí

      subí

      Correct Answer:,subiste

      subiste

      Correct Answer:Nadia,subió

      subió

      Q4.
      Which persons of the verb have an accent in the preterite?

      Correct answer: I
      you
      Correct answer: she, he, it
      they

      Q5.
      Which verb is in the 3rd person plural form?

      sorprendió
      Correct answer: sugerieron
      conseguiste
      recibí

      Q6.
      Write in Spanish: 'She sold sandwiches'.

      Correct Answer: Vendió bocadillos., Elle vendió bocadillos.

      To help you plan your 10 Spanish lesson on: Después del colegio: extended writing, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...