How is the population distributed in the UK?

In this lesson we will take a closer look at the population of the UK, and look at where people live in different places. We'll study how the population of the UK has changed over time, and what the population of the UK is projected to be like in the future.

How is the population distributed in the UK?

In this lesson we will take a closer look at the population of the UK, and look at where people live in different places. We'll study how the population of the UK has changed over time, and what the population of the UK is projected to be like in the future.

Switch to our new geography teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. Examine population density in the UK
  2. Analyse maps, satellite images and photographs to explore population density
  3. Sort examples in order of population density

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

9 Questions

Q1.
What is the capital city of Northern Ireland?
Correct answer: Belfast
Cardiff
Edinburgh
London
Q2.
What is the capital city of Wales?
Belfast
Correct answer: Cardiff
Edinburgh
London
Q3.
What percentage of the UK population are undernourished?
100%
Around 25%
Between 50 and 60%
Correct answer: Less than 5%
Q4.
What has happened to the population of the world since 1800?
It has decreased
It has doubled
Correct answer: It has increased
It has stayed around the same
Q5.
There is not enough food produced globally to feed everyone in the world.
Correct answer: False
True
Q6.
Which of these measures can improve food security. (Tick three).
A larger variety of food flavours.
Correct answer: Access to technology.
Better food packaging.
Encouraging different diets.
Correct answer: Hydroponics
Correct answer: Support for small scale farmers.
Q7.
Which country has the largest population in the world?
Australia
Correct answer: China
India
The United States of America
Q8.
Approximately how many people around the world are overweight?
1 million
150,000
Correct answer: 2 billion
650 million
Q9.
What was the world population in 1800?
Correct answer: About 1 billion people
About 1 million people
About 100 million people
About 1000 people

5 Questions

Q1.
What is the capital city of Wales?
Belfast
Correct answer: Cardiff
Edinburgh
London
Q2.
Which of these is not a nation of the UK?
England
Northern Ireland
Correct answer: Republic of Ireland
Scotland
Wales
Q3.
Population density varies across the United Kingdom.
False
Correct answer: True
Q4.
Which of these numbers is the approximate population of Wales?
1,893,667
Correct answer: 3,152,879
5,463,300
56,286,961
Q5.
Which of these numbers is the approximate population of Scotland?
1,893,667
3,152,879
Correct answer: 5,463,300
56,286,961

Lesson appears in

UnitGeography / Population

Geography