To write an essay about the Cold War (Part 1)

To write an essay about the Cold War (Part 1)

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be writing an essay all about the Cold War. You will need to use all of your knowledge about the differing ideologies of the United States and the USSR. This is a great chance to consolidate and apply all of the knowledge that you have gained!

Content guidance

  • Contains conflict or violence.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

6 Questions

Q1.
What was the name of the law Hitler passed in 1934 to take Jews' rights away?
Beer Hall Putsch
Kristallnacht
The Night of the Long Knives
Correct answer: The Nuremberg Laws
Q2.
The German economy improved throughout the 1930s.
False
Correct answer: True
Q3.
What were Hitler's main foreign policy aims? Select three. Be careful, you only get the point if you get all 3 correct!
Becoming the dictator of Germany
Creating a pure Aryan race
Creating the Hitler Youth
Correct answer: Destroying the Treaty of Versailles
Correct answer: Gaining Lebensraum
Correct answer: Uniting all German speakers under his rule
Q4.
Who united Germany in 1871?
Adolf Hitler
Georges Clemenceau
Kaiser Wilhelm II
Correct answer: Otto Von Bismarck
Q5.
What did German police and firefighters do during the attacks on Kristallnacht?
Arrested the attackers.
Helped the Jewish people to escape.
Correct answer: Nothing.
Protected the Jewish people.
Q6.
How many Jews were arrested and sent to camps following Kristallnacht?
30
Correct answer: 30,000
300
3000

6 Questions

Q1.
Which of these best describe the type of warfare used during the First World War?
Hand to hand combat
Nuclear Warfare
Quick
Correct answer: Trench Warfare
Q2.
Select the names of the beaches the Allies landed on during D-Day. Tick five. Be careful! You only get the point if you get all 5 correct!
Correct answer: Gold
Hawaii
Correct answer: Juno
Correct answer: Omaha
Overlord
Pearl
Correct answer: Sword
Uranus
Correct answer: Utah
Q3.
What took place in 1924, which ended with Hitler being imprisoned?
Anschluss
The Battle of the Somme
Correct answer: The Beer Hall Putsch
The invasion of the Rhineland
Q4.
What was the name of the strategy taken by Neville Chamberlain against Hitler, where he tried to avoid war by compromising?
Aggression
Correct answer: Appeasement
Mobilisation
The Cold War
Q5.
When did the USSR enter the war on the side of the Allies?
1939
Correct answer: 1941
1944
1945
Q6.
During the Second World War, the Axis powers invaded mainland Britain.
Correct answer: False
True

Lesson appears in

UnitHistory / 20th century conflict: The Cold War

History