What is Africa like?

In this lesson, we are going to be virtually flying to Africa! Today, we are learning more about this huge continent. First, we will be filling our brains with facts about the population and how many countries are in Africa. I am so excited that we will be looking at different foods which are grown in Africa and transported all over the world. Then we will be looking at the interesting animals and landmarks you could see if you visited Africa. Get your passport ready, let's virtually fly to Africa!

What is Africa like?

In this lesson, we are going to be virtually flying to Africa! Today, we are learning more about this huge continent. First, we will be filling our brains with facts about the population and how many countries are in Africa. I am so excited that we will be looking at different foods which are grown in Africa and transported all over the world. Then we will be looking at the interesting animals and landmarks you could see if you visited Africa. Get your passport ready, let's virtually fly to Africa!

Lesson details

Key learning points

  1. Identifying Africa on a map and picking out some of the physical features in different parts of the country
  2. The oldest human fossils and skeletons have been found in Africa.
  3. Population of 1.2 billion

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
1) How many countries does Australia have?
12
Correct answer: 14
32
Q2.
2) Which hemisphere is Australia in?
An image in a quiz
Northern hemisphere
Correct answer: Southern hemisphere
Q3.
3) What is the landmark called in Australia that you can see 1,500 types of fish?
Fraser Island
Correct answer: Great Barrier Reef
Sydney Opera House
Tongario Crossing
Q4.
4) Tick all the animals that you can find in Australia.
Correct answer: Dingo
Correct answer: Emu
Correct answer: Kangaroo
Correct answer: Koala
Correct answer: Platypus
Correct answer: Wombat

4 Questions

Q1.
What animals are included in the big 5? Choose 5 animals.
Correct answer: Buffalo
Eagles
Correct answer: Elephants
Hyenas
Correct answer: Leopard
Correct answer: Lion
Correct answer: Rhinos
Q2.
Is Africa the continent with the most countries?
No
Correct answer: Yes
Q3.
How many people are estimated to live in Africa?
Correct answer: 1 billion
1 million
1 thousand
Q4.
Which continents are smaller than Africa?
Africa
Correct answer: Antarctica
Asia
Correct answer: Australia
Correct answer: Europe
Correct answer: North America
Correct answer: South American

Lesson appears in

UnitGeography / Seven Continents

Geography