Why did the USA and the USSR enter a cold war?

Why did the USA and the USSR enter a cold war?

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the power vacuum that was left in central Europe following the defeat of Germany in the Second World War. We will learn how two competing ideologies, capitalism and communism, competed for influence across Europe and the rest of the world.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
The Germans defeated Russia in Stalingrad.
Correct answer: False
True
Q2.
When did Adolf Hitler become chancellor of Germany?
1924
1929
Correct answer: 1933
1939
Q3.
The USA entered the Second World War after which event?
The Battle of Britain.
Correct answer: The bombing of Pearl Harbour.
The defeat of France.
The invasion of Poland.
Q4.
In which year did World War 2 end?
1939
1944
Correct answer: 1945
1947
Q5.
Fighting during the Second World War only took place in Europe.
Correct answer: False
True

6 Questions

Q1.
About how much money did the USA give to European countries through the Marshall Plan?
Correct answer: $17 billion
$17 million
$7 billion
$7 million
Q2.
Who took over as President of the United States of America after Franklin D Roosevelt died?
Dwight D Eisenhower
Correct answer: Harry Truman
Winston Churchill
Woodrow Wilson
Q3.
Which countries took control of Germany after its defeat in 1945? (Select four).
Austria
Correct answer: France
Poland
Switzerland
Correct answer: The United Kingdom
Correct answer: The USA
Correct answer: The USSR
Q4.
What was the name of the organisation that replaced the League of Nations?
NATO
The Allies
The Soviet Union
Correct answer: The United Nations
Q5.
What did Winston Churchill call the boundary between NATO countries in Western Europe and the USSR?
The Curtain of Peace
The Invisible Curtain
Correct answer: The Iron Curtain
The Iron Line
Q6.
In 1948 Stalin blocked all supplies to Western Berlin from the USA and western powers.
False
Correct answer: True

Lesson appears in

UnitHistory / 20th century conflict: The Cold War

History