Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Parts lists: papers and boards

      Lesson details

      Learning outcome

      I can prepare a parts list for my design.

      Key learning points

      1. Designs are communicated using parts lists.
      2. A parts list is a structured document outlining the components needed to assemble a product.
      3. A parts list along with an orthographic projection of a design can inform manufacture.

      Keywords

      • Parts list - components required to assemble a product

      • Component - a single part of a larger product

      • Quantity - the amount or number of something

      Common misconception

      Parts lists are only needed for materials or components which need to be bought in.

      A parts lists supports the thinking needed in preparation of manufacture for all components of a design. They help identify quantities and can highlight mistakes. A well-structured parts list speeds up production and ensures cost efficiency.

      Teacher tip

      Keep the parts list clear and organised by using columns for part names, descriptions, quantities, and reference numbers. This makes it easy for students to read and follow. Use real world products as a way of practicing how to construct a parts list.

      Equipment

      Access to computers. Access to CAD.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are paper and boards measured in?

      pbg
      psm
      gpi
      Correct answer: gsm

      Q2.
      Why should you always monitor a laser cutter when cutting boards?

      cardboard will reflect the laser beam
      Correct answer: cardboard is flammable
      cardboard will not cut easily

      Q3.
      What is the name of the document that contains all of the information needed to manufacture a product?

      Correct Answer: manufacturing specification, a manufacturing specification

      Q4.
      What would a designer use to represent objects in a different size than their actual dimensions?

      proportion
      Correct answer: scale
      dimension
      measurement

      Q5.
      An orthographic projection represents a three-dimensional object in __________.

      one dimension
      Correct answer: two dimensions
      three dimensions
      four dimensions

      Q6.
      On an orthographic projection, the view showing the top of the product is called the view.

      isometric
      Correct answer: plan
      front
      top
      side

      5 Questions

      Q1.
      A parts list is a structured document detailing the individual components required to __________.

      design a product.
      sell a product.
      test a product.
      Correct answer: manufacture a product.

      Q2.
      A parts list supports the thinking needed in preparation of the manufacture for components of a design, not just ones that are bought in.

      most
      Correct answer: all
      some
      shop bought
      home made

      Q3.
      Match the parts list elements with their definition.

      Correct Answer:part number,a number that you assign to one component in your design
      Correct Answer:part name,a name or description of the part for reference
      Correct Answer:quantity,the amount you need of this specific component
      Correct Answer:source,where the component is coming from

      Q4.
      A component is ...

      an amount
      a finished product
      Correct answer: a single part of a larger product

      Q5.
      What is the name of this symbol?

      An image in a quiz
      Correct Answer: balloon, balloon symbol

      To help you plan your 10 design and technology lesson on: Parts lists: papers and boards, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...