Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Applying the 'j' spellings, including 'g', 'ge' and 'dge'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply spelling patterns for the representations of the ‘j’ phoneme: 'g', 'ge' and 'dge'.

      Key learning points

      1. The spelling 'dge' is usually used after short vowels.
      2. The spelling 'ge' is usually used after consonants and other vowel sounds.
      3. The spelling 'g' is often used before 'i', 'e' and 'y'.
      4. The spelling 'j' is usually used before 'a', 'o' and 'u'.
      5. How to spell the common exception word: laugh.

      Keywords

      • Digraph - two letters that represent one sound

      • Trigraph - three letters that represent one sound

      • Consonant - a sound that is made by blocking air in the mouth with the teeth, tongue, lips or palate

      • Short vowel - a vowel sound that sounds short when spoken like "a" in "cat" or the "o" sound in "hot"

      Common misconception

      Pupils may be unsure about what constitutes a long or short vowel sound.

      Be very explicit about what is the short vowel sound, like 'e' in 'ledge' and what is a long vowel sound, such as 'ar' in 'large'.

      Teacher tip

      Use images to support with hold a sentence. Give a good portion of time to this part of the lesson as it is key for children to apply the spellings and rules they are learning.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct spelling to complete this sentence: I am taking an umbrella __________ it is raining.

      becos
      bcoz
      becaus
      Correct answer: because

      Q2.
      Match each word to the number of phonemes it contains.

      Correct Answer:hedge,3
      Correct Answer:energy,5
      Correct Answer:cage,3

      Q3.
      Where is the 'j' sound found in the word 'village'?

      at the beginning
      in the middle
      Correct answer: at the end

      Q4.
      Where is the 'j' sound found in the word 'just'?

      Correct answer: at the beginning
      in the middle
      at the end

      Q5.
      Choose the correct spelling to complete this sentence: She turned the __________ to continue reading the story.

      Correct answer: page
      padge
      paij
      pag

      Q6.
      Choose the correct spelling to complete this sentence: The ink left a __________ mark.

      smuge
      smuj
      smudg
      Correct answer: smudge

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct spelling to complete this sentence: That joke really made me __________.

      larf
      laff
      laf
      Correct answer: laugh

      Q2.
      Which two words contain the 'dge' spelling of the 'j' sound?

      Correct answer: fudge
      strange
      cage
      Correct answer: badge
      magic

      Q3.
      Which words contain the 'g' spelling of the 'j' sound?

      Correct answer: giraffe
      Correct answer: gentle
      change
      package
      lodge

      Q4.
      Say each word and match it to the correct vowel sound.

      Correct Answer:ledge,short vowel sound
      Correct Answer:cage,other vowel sound
      Correct Answer:village,other vowel sound
      Correct Answer:budge,short vowel sound

      Q5.
      Choose the correct spelling to complete this sentence: The kitten had a __________ touch as it played with the yarn.

      gentl
      jentle
      Correct answer: gentle
      gental

      Q6.
      Correct the spelling in bold in the following sentence: She wore her baj with honour.

      Correct Answer: badge

      To help you plan your 2 English lesson on: Applying the 'j' spellings, including 'g', 'ge' and 'dge', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...