New
New
Year 2

Spelling the 'o' sound after 'w' or 'qu'

I can spell words like want, watch, wander and squash.

New
New
Year 2

Spelling the 'o' sound after 'w' or 'qu'

I can spell words like want, watch, wander and squash.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. 'a' is the most common spelling for the 'o' phoneme after 'w' and 'qu'.
  2. How to spell the common exception words: other, mother, brother, another and nothing.

Common misconception

Children can confuse 'th' with 'f' and 'v' in some words because they pronounce it that way.

Focus on pronunciation of the sounds before spelling, and show the tongue moving forward for words with 'th' in them.

Keywords

  • Phoneme - the smallest unit of sound that can change its meaning

  • Grapheme - the letter or group of letters that represent a sound

  • Homonym - a word that has the same spelling but a different meaning to another word

Depending on your phonics scheme, you may teach 'o' making the 'u' sound in 'other' and 'a' making the 'o' sound in 'want' as regular representations (as a high frequency word, not an 'exception' word).
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Choose the correct spelling to complete this sentence: Please put your __________ away.
cloze
cloths
Correct answer: clothes
Q2.
Which two words contain the 'o' sound, like in 'not'?
Correct answer: hot
Correct answer: what
spoon
poke
Q3.
Match the verbs to their past tense.
Correct Answer:walk,walked

walked

Correct Answer:want,wanted

wanted

Correct Answer:wash,washed

washed

Q4.
Choose the representation of the 'l' sound that matches the words.
Correct Answer:animal,al

al

Correct Answer:little,le

le

Correct Answer:pencil,il

il

Correct Answer:drill,ll

ll

Correct Answer:let,l

l

Q5.
Choose the correct spelling to complete this sentence: I built a __________ airplane.
fossel
Correct answer: fossil
fossl
fosil
Q6.
Choose the correct spelling to complete this sentence: I __________ a new toy please.
wont
Correct answer: want
whant

6 Questions

Q1.
Choose the correct spelling to complete this sentence: My __________ can be annoying.
bruva
bruther
Correct answer: brother
brover
Q2.
Choose the correct spelling to complete this sentence: My __________ looks after me.
muther
mothir
muthu
Correct answer: mother
Q3.
'a' is the most common spelling of the 'o' sound after which initial sounds?
Correct answer: w
t
th
Correct answer: qu
Q4.
Choose the correct spelling to complete this sentence: There were too many people on the train and I felt...
scwoshed
Correct answer: squashed
squast
squoshed
Q5.
Choose the correct spelling to complete this sentence: He could tell the time with his...
woch
wotch
Correct answer: watch
wach
Q6.
Correct the spelling in bold in the following sentence: I wont to go home.
Correct Answer: want