Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      New 'oo' spellings, including 'ue', 'ui' and 'ou'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can know three new spellings for the 'oo' phoneme: 'ue', 'ui' and 'ou'.

      Key learning points

      1. ‘ue’ is a representation of the 'oo' phoneme that often comes at the end of a word.
      2. ue', 'ui' and 'ou' are alternative spellings of the 'oo' phoneme.
      3. How to spell the common exception words: many and after.

      Keywords

      • Pronunciation - the way a word or language is spoken, including the sounds, stress and intonation patterns

      • Rare - spellings that appear less often than common ones

      • Digraph - two letters that represent one sound

      Common misconception

      The 'ou' and 'ui' spelling can be pronounced in different ways e.g. suit vs build or soup vs shout.

      Be explicit with children about these different pronunciations and give them the opportunity to read words out loud to check.

      Teacher tip

      The word 'after' is not a common exception word in some regions. It is accent dependent.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Choose the words which contain the oo sound.

      Correct answer: soon
      burn
      Correct answer: rude
      Correct answer: chew
      over

      Q2.
      Choose the words which contain the oo sound.

      Correct answer: glue
      Correct answer: group
      more
      Correct answer: juice
      dear

      Q3.
      Select the correct spelling to match the sentence. I __________ my hat on because it was cold.

      Correct answer: put
      poot
      putt
      pout

      Q4.
      Select the correct spelling to match the sentence. There's no need to be __________ .

      rood
      Correct answer: rude
      rewd
      rud

      Q5.
      Select the correct spelling to match the sentence. The car's exhaust released __________.

      fyooms
      fums
      Correct answer: fumes
      fooms

      Q6.
      Select the correct spelling to match the sentence. I can't decide which ice cream flavour to __________ .

      chooz
      chuse
      Correct answer: choose
      chouse

      6 Questions

      Q1.
      Choose the correct spelling to complete the sentence. How __________ points did you score?

      meny
      mani
      Correct answer: many

      Q2.
      Choose the correct spelling to complete the sentence. I looked __________ my friend's cat.

      arfter
      Correct answer: after
      aftir
      aftur

      Q3.
      Select the words which contain a spelling for the 'oo' sound.

      Correct answer: issue
      Correct answer: bruise
      go
      Correct answer: wound
      Correct answer: too

      Q4.
      Match the grapheme that makes the 'oo' sound to where they commonly appear in a word.

      Correct Answer:ue,at the end of a word

      at the end of a word

      Correct Answer:ui,in the middle of a word often followed by 't' , 'se' or 'ce'

      in the middle of a word often followed by 't' , 'se' or 'ce'

      Correct Answer:ou,in the middle of a word

      in the middle of a word

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: I drank a tasty glass of joose .

      Correct Answer: juice

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: We showed great team work when we completed the groop task.

      Correct Answer: group

      To help you plan your 2 English lesson on: New 'oo' spellings, including 'ue', 'ui' and 'ou', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...